INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Inovacije u metalskoj proizvodnji

03.02.2012. | E-kapija

Na trećoj sednici Odbora Udruženja za metalsku i elektro industriju Privredne komore Srbije, koji je održana juče, predstavnici Instituta Goša upoznali su članove Odbora sa planom obuke za privredu u okviru projekta "W-tech".

Sednici Odbora prisustvovala je i potpredsednica PKS Vidosava Džagić, saopštio je Institut Goša.

Realizacija programa obuke i alata za olakšavanje transfera tehnologije i inovacija u metalskoj proizvodnji i industrijskom inženjeringu, otpočeće u narednim mesecima, a u vezi je sa obukama u zavarivanju plastike (polimera), kao i sa ultrazvučnim zavarivanjem, zavarivanjem punjenom žicom i inženjerskim softverima.

Prezentovana je "Catia V5" – vodeći svetski integrisani CAD/CAM/CAE programski sistem koji pruža potpuno rešenje - od dizajna do analize proizvodnje, zatim "Pro Engineer" (integrisani CAD/CAM/CAE softverski paket koji obezbeđuje sve što je potrebno za postizanje najvećeg nivoa kvaliteta projektovanog proizvoda u najkraćem vremenu), kao i "MathCad", jedini program za inženjerske proračune koji istovremeno i obavlja i dokumentuje, a tako i umanjuje rizik od grešaka.

Softverske pakete prezentovala je dr Mirjana Puharić, rukovodilac sektora za softver, dok je dipl. inž. Suzana Linić, istraživač saradnik, govorila o e-learning programu IQSim. IQSim simulator u zavarivanju koristi se u edukaciji osoblja u zavarivanju, stoji u saopštenju.

Centar izvrsnosti za nove tehnologije zavarivanja, nauku o materijalima i primenu inženjerskog softvera realizuje Institut Goša, a finansira Evropska unija. On je vredan 750.000 evra, a korisnicima će moći da puži usluge po svetskim standardima i postizanje najvišeg nivoa kvaliteta za polaznike obuke.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;