Čačak, Kosjerić, Požega i Čajetina dobijaju transfer stanice za otpad do jeseni

19.01.2012. | Tanjug

Za prva tri meseca od puštanja u rad, Regionalna sanitarna deponija "Duboko" kod Užica preradila je oko 3.500 tona otpada pristiglog iz svih sedam opština i gradova Čačak i Užice, ali još ne radi punim kapacitetom, izjavio je za Tanjug direktor ovog javnog komunalnog preduzeća Ivan Ðokić.

Slika - Deponija "Duboko"

"Duboko" ima kapacitet prerade 250 tona otpada dnevno i Centar za sekundarnu selekciju otpada kapaciteta 90.000 tona godišnje, ali je osnovni problem, ističe Ðokić, što još nisu urađene transfer stanice u opštinama, koje bi omogućile preradu otpada dovoljnu za samostalan rad deponije.

- Plan je da se do jeseni urade četiri transfer stanice u Čačku i opštinama Kosjerić, Požega i Čajetina, a od aprila ćemo početi i samostalno da prevozimo otpad posle nabavke kamiona i kontejnera za međugradski transport - rekao je Ðokić.

- U ovoj godini izvesna je i saradnja sa cementarom "Titan" iz Kosjerića, koja će preuzimati deo otpada deponije "Duboko", kako bi ga koristila kao gorivo i supstituciju za petrol koks - istakao je Ðokić.

On je naglasio i da se, od ukupne količine dopremljenog otpada, na deponiji kao upotrebljiva sirovina izdvaja od 10 do 15%, a da ima prostora da se ovaj procenat duplo uveća do kraja godine.

Prema rečima direktora deponije "Duboko", trenutno se od ukupnog otpada izdvajaju papir, karton, pet ambalaža, folija, aluminijum i gvožđe, i za sve materijale postoji tržište, tako da je za dva meseca prodato sirovina u vrednosti od dva miliona dinara.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Maki 28.07.2021.
Šta je sa nelegalnim zgradama gde investito...
Žile 28.07.2021.
Traže legalizaciju zgrada starih preko 40 g...
Predrag 24.07.2021.
Interesuje me cena po mq kako se krece
Saša 19.07.2021.
A je l' može prvo obilaznica oko Kragujevca...
Aleksa 14.07.2021.
Glavnu stavku niste naveli, a to je, trenut...