INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Ikea u Srbiji od sredine 2012. godine

26.12.2011. | Marijana Krkić | Blic

Švedska Ikea počeće sredinom sledeće godine da gradi svoj prvi tržni centar u Srbiji jer su sa predstavnicima Vlade postigli konačan dogovor o investicijama te kompanije u našoj zemlji, saznaje dnevni list Blic. Dogovorena je, prema saznanjima ovog lista, i lokacija na kojoj će biti podignuta prva Ikeina robna kuća u Beogradu, ali to za sada obe strane drže u tajnosti.

Kako tvrdi izvor Blica iz Vlade Srbije, to neće biti zemljište Instituta za stočarstvo u Zemunu, o kojem se ranije razgovaralo, niti kod naplatne rampe Bubanj potok, koje je takođe pominjano u medijima. Tržni centar biće smešten uz autoput ka Hrvatskoj, ali u gradu.

"U razgovorima je potvrđeno da će Ikea u Srbiji izgraditi ukupno četiri tržna centra. Prvi će biti u Beogradu, a ostala tri u Kragujevcu, Nišu i Novom Sadu. Međutim, po kom redosledu će Ikea dolaziti u te gradove još nije precizirano, jedino se zna da će prvi biti Beograd", tvrdi izvor Blica.

Prvi plan o investiranju Ikee u Srbiju predstavljen je još u jesen 2007. Kako je regionalni direktor Ikee Dragan Skalušević jednom prilikom rekao, prvih godinu dana niko iz Vlade konkretno nije reagovao na to osim što je u javnosti govorio da Ikea dolazi u Srbiju. Sa Ikeom je u poslednje tri godine pregovaralo više ministara u Vladi Srbije, a prema saznanjima Blica, pregovori su u nekim trenucima bili toliko teški da je jedan od ministara u besu napuštao sastanak. Jedno vreme pregovori su bili u potpunom zastoju.

Država se obavezala da do marta 2012. obezbedi sve neophodne uslove, odnosno sve potrebne dozvole i obavi prenamenu zemljišta na novoj lokaciji. Vlada Srbije prihvatila je i da deo dogovora ne bude izgradnja Ikeine fabrike u Srbiji.

U Ikei nisu imali komentar, osim što su rekli novinaru Blica da su pregovori u toku. Ni u Ministarstvu životne sredine, prostornog planiranja i rudarstva nisu želeli da komentarišu lokaciju na kojoj će Ikea graditi objekat, niti kada počinje izgradnja. Samo su naveli da se s tom kompanijom intenzivno pregovara.

Prema procenama Ikee, za izgradnju objekta potrebno je oko godinu dana što znači da bi početak rada tržnog centra mogao da bude u toku 2013. godine. Početna ideja je da osim robne kuće u kojoj će Ikea prodavati svoj nameštaj i sitno pokućstvo, bude izgrađen i šoping centar u koje bi privukli druge kompanije da prodaju odeću, obuću, prehrambene proizvode, elektronsku robu i uradi sam proizvode. Robna kuća imala bi 35.000m2, a ceo tržni centar oko 100.000m2.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;