Počinju radovi na Brankovom mostu

18.11.2011. | D. Spalović | Politika

Brankovom mostu sleduje zamena dilatacionih spojnica (češljevi između betonskih segmenata mosta) na novobeogradskom delu.

Ti radovi, na sreću, neće prouzrokovati zatvaranje ili suženje mosta, koji je u poslednje tri godine uzorno mažen i pažen. "Redovno se obavlja antikorozivna zaštita i održava sistem za odvod vode, a istovremeno se vodi računa i o stanju asfalta i signalizacije", naglašava šef Službe za održavanje mostova i pešačkih prolaza Beograd-puta Petar Stojanović,

Od 2009. godine do danas kompletno su sanirane, restaurirane i konzervirane kamene površine Brankovog mosta. Istovremeno, obnovljena su sva četiri kamena i betonska stubišta, po dva sa svake strane mosta.

Brankov most sagrađen je na stubovima starog lančanog mosta kralja Aleksandra, prvog drumskog mosta na Savi. Objekat je pušten u saobraćaj 1934. godine, a srušila ga je vojska Jugoslavije početkom II svetskog rata. Na stubovima i oporcima tog mosta sagrađena je nova konstrukcija, koja je puštena u saobraćaj 1956. Mostovska konstrukcija je, od tada, dograđivana i proširivana, a sadašnji izgled most je dobio 1979. godine.

"Cilj je bio da se ne naruši nekadašnji izgled kamenih površina. Kamen je očišćen netoksičnim hemijskim sredstvima, a zatim zaštićen, tako da se produži njegov vek. Odvodima za atmosferske padavine duž same konstrukcije, most smo zaštitili od štetnih uticaja vode, a na pešačkim stazama zamenjena je betonska podloga", podseća Stojanović.

Više od 500 objekata je u nadležnosti JKP Beograd-put: mostova, prolaza, prepusta, pasarela, podzemnih pešačkih prolaza... "S obzirom na to da pokrivamo veliki broj objekata, informacije o stanju na terenu dobijamo i od građana i od drugih komunalnih preduzeća", kaže Stojanović.

Period smanjenog obima radova, tokom zime, koristi se u ovom preduzeću za inspekciju objekata. Početkom godine pravi se plan i predlog radova, a konačnu odluku o tome šta će se raditi tokom godine donosi Direkcija za puteve. "Oni usklađuju potrebe i mogućnosti. Određuju prioritete i obim radova, koje naši radnici izvršavaju. Naravno, ukoliko je nužna hitna intervencija, ona se preduzima bez obzira da li su ti radovi bili u planu ili ne", objašnjava Stojanović.

Povezana vest:

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...