INFONET-468X60-BANNER

Metalska industrija najavljuje blokade sudova

16.11.2011. | LJ. Bukvić | Danas

Hiljade zaposlenih u metalskoj industriji će pred zgradom Ministarstva pravde i Vlade Srbije tražiti od nadležnih da prekinu prinudnu naplatu u preduzećima koja se nalaze u restrukturiranju.

Protest će, ukoliko ih niko ne primi, prema rečima Zorana Vujovića, predsednika Samostalnog sindikata, nastaviti blokadom sudova. "Ako se nastavi prinudna naplata, a računi su nam već odavno u blokadi, pritisak na ova preduzeća biće toliki da će na kraju svi otići u stečaj. To znači da je ugroženo oko 40.000 radnika koji su ili zaposleni u ovim preduzećima ili rade u nekim drugim koja se povezana sa njima", objašnjava Vujović.

On napominje da je problem nastao kada je Vrhovni kasacioni sud doneo odluku da se počne sa prinudnom naplatom u preduzećima kao što su IMT, IMR, RTB Bor, fabrika kamiona u Čačku ili vagona u Kraljevu. Ta odluka stavila je van snage član Zakona o privatizaciji u kome stoji da se nad preduzećem koje je u restrukturiranju ne može vršiti prinudna naplata po bilo kom osnovu.

"To su državna preduzeća, koja su bila zaštićena od prinudne naplate i plan je bio da se osposobe za rad. Međutim, desilo se da je jedan deo radnika još 90-ih tužio preduzeća zbog neisplaćenih zarada, a Evropski sud za ljudska prava reagovao je i doneo preporuku koju je Kasacioni sud pretočio u pravnu sentencu i tako omogućio kršenje zakona", naglašava Vujović.

On misli da će većinu preduzeća naplata potraživanja oterati u stečaj ukoliko se sa tim ne prestane. U privredi postoji 147 preduzeća u restrukturiranju, a njih 50, sa 23.000 radnika, jeste iz metalske industrije. Metalci već mesecima bezuspešno pokušavaju da razgovaraju sa nekim iz vlasti. Vlada je oformila i radnu grupu kako bi pronašla rešenje, ali se posle toga ništa nije desilo, te je sada, smatra Vujović protest jedino rešenje.

"Dogovorili smo da za početak dođe po 20 radnika iz 50 preduzeća i da se sa Trga Nikole Pašića krene Dečanskom do Ministarstva pravde i Vlade. Zatražićemo da razgovaramo sa ministarkom pravde Snežanom Malović. Ako nas ne saslušaju i ne prime, blokiraćemo rad sudova u Srbiji", kaže Vujović. Ono što će metalci predložiti Vladi jeste da se nađe rešenje za ovaj problem i da se potraživanja bivših radnika izmire na neki drugi način.

Urušavanje pravnog sistema i štrajkovi nisu rešenje, smatra konsultant malih akcionara Branko Pavlović. Jedino rešenje, smatra, bio bi stečaj iz kog bi se svi namirili ili, eventualno, kada bi država iz subvencija ubrizgala neki novac u ta preduzeća. "Radnici koji su radili u tim preduzećima se ne računaju kao treća lica i dužnici, već kao oni koji su uložili deo sebe i svog rada u te firme i samo oni imaju pravo na tu naplatu. Jedino rešenje bi bilo stečaj jer bi se u tom slučaju svi radnici namirili, a obezbedilo bi se i funkcionisanje privredne celine", objašnjava Pavlović za dnevni list Danas.

Spisak preduzeća u restrukturiranju koji je država napravila je predugačak i sada ne može sve da postigne. Zato bi, prema njegovom mišljenju, jedino normalno rešenje bilo da se stvari reše u stečaju.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


DOKA-300X250-BANNER
SSAB-300X250-BANNER
West Balkans Machinery
TENGE-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;