Pripreme za izgradnju Žeželjevog mosta

12.10.2011. | Mondo

U toku su pripremni radovi, a izgradnja Žeželjevog mosta u Novom Sadu, vredna 45 miliona evra, mogla bi početi početkom sledeće godine, rečeno je na brifingu za medije u Delegaciji Evropske unije u Srbiji. Za dva meseca treba da bude odobrena sva projektna dokumentacija, posle čega bi mogla početi izgradnja mosta na Dunavu, istaknuto je na skupu na kome je bilo reči o infrastrukturnim projektima u Srbiji, koji se finansiraju iz predpristupnih (IPA) fondova EU.

Novi most biće izgrađen modernom tehnologijom i imaće dva pružna i drumska pravca, pešačku i biciklističku stazu, ali će vizuelno biti isti kao i stari sa dva prepoznatljiva luka.

Na skupu je rečeno da, iako je deo gradilišta već pripremljen, od vremenskih prilika zavisi kada će započeti značajniji radovi, budući da zimski uslovi ne pogoduju tim poslovima. Očekuje se da izgradnja mosta bude završena u predviđenom roku - 32 meseca, kao i da neće biti potrebno, ako ne bude dodatnih troškova, više od 45 miliona evra za njegovu izgradnju.

Novi Žeželjev most, kako je istaknuto, neće biti usko grlo, pošto je planirana izgradnja dvostrukog koloseka sa obe strane mosta. Izgradnja Žeželjevog mosta sufinansira se iz IPA fondova i iz sredstava Pokrajine Vojvodine i grada Novog Sada, a vrednost tog posla procenjena je na 5,5 miliona evra. Iz sredstava EU obezbeđeno je 26 miliona evra za čeličnu konstrukciju mosta, a preostalih 19 miliona treba da izdvoji država Srbija za ostale troškove, uključujući i demontažu sadašnjeg pontonskog mosta.

Tender za izgradnju pristupnih saobraćajnica trebalo bi da bude raspisan na proleće.

 

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Mićo 20.11.2019.
Ko to kaže da je most graditi pored mosta j...
Invekta 18.11.2019.
Odlično rešenje, olakšava posao, a efekti s...
boki 14.11.2019.
kao prvo idealno ravnih dasaka iz paleta je...
Nemanja Rodić 05.11.2019.
Bravo,molim vas da pošaljete ekipu da okrpi...
Maja 19.10.2019.
Gde mogu da nabavim ovakav beton? I po koj...