INFONET-468X60-BANNER

U Inđiji počinje izgradnja regionalne sanitarne deponije

05.10.2011. | E-kapija

U Inđiji je u ponedeljak, 3. oktobra, potpisan ugovor o početku prve faze izgradnje regionalne sanitarne deponije. Goran Ješić, predsednik opštine Inđija, tom prilikom je izjavio da je na osnovu studije koju je uradila AP Vojvodina pre šest godina određena lokacija u blizini autoputa koja je dovoljno udaljena od svih naseljenih mesta i zadovoljava sve evropske standarde u domenu ekologije.

"Zemljište je otkupljeno i izgrađena je infrastruktura, a uz pomoć Vlade Republike Srbije i Fonda za zaštitu životne sredine, a jednim delom od Svetske banke i budžeta opštine Inđija, obezbeđena su sredstva za izgradnju deponije. Procedura javne nabavke je okončana, kompletna dokumentacija oko građevinske dozvole je privedena kraju, a činom potpisivanja ugovora u projekat uvodimo i dve firme koje su u konzorcijumu pobedile na tenderu, sa nadom da će na vreme izvršiti svoje obaveze i ispoštovati zadate rokove, što znači da se do kraja ove godine završi izgradnja tela deponije, kako bismo u prvom kvartalu sledeće godine mogli da očekujemo upotrebnu dozvolu", naglasio je Ješić.

On je naveo da deponijom upravlja preduzeće Ingrin, a plan je da se ovo preduzeće dokapitalizuje, uvođenjem privatnog kapitala, sa ciljem da se nastavi sa investiranjem u obnovljive izvore energije, što znači izgradnje dela u kom će se smeće spaljivati i na taj način proizvoditi energija.

Obezbeđenjem bespovratne donacije od republičkog Fonda za zaštitu životne sredine omogućen je početak izgradnje prve faze. Celokupna vrednost planirane investicije je oko 12 miliona evra.

Direktorka preduzeća Ingrin Ivana Karan rekla je da će se deponija graditi u šest faza, a svaka faza predviđa izgradnju po dve kasete priližno iste veličine, na oko 2ha. "Prva faza počinje izgradnjom dve kasete, saobraćajnice u okviru deponije, trafostanice i vage, što će omogućiti nesmetano odlaganje otpada, a kasnije će biti izgrađena i administrativna zgrada, radionica, reciklažni centar i prečistač otpadnih voda."

Radovi na izgradnji regionale sanitarne deponije povereni su konzorcijumu preduzeća SMB-Gradnja i Jedinstvo, a direktor preduzeća SMB-Gradnja Predrag Petričević, najavio je da će ove firme ispoštovati sve rokove i ugovorene obaveze.

"U prvoj fazi rade se dve kasete površine četiri hektara u koje će se u narednih pet godina odlagati otpad. Kapacitet cele deponije je oko 2,8 miliona kubika komunalnog otpada. Rokovi koje smo ponudili su dosta kratki, međutim, mi smo usmerili sve snage prema ovom projektu tako da mogu da kažem da ćemo ispuniti zadate rokove."

Parcela namenjena za deponiju je na oko 7km severoistočno od Inđije, u blizini autoputa Beograd – Novi Sad (E 75 Koridor 10), na površini od 26,76ha. Pored izgradnje kaseta koje će biti obložene nepropusnim materijalima koji će sprečavati otpadne i procedne vode da prodiru u zemlju (geotekstilom, geomembranom, glinom i šljunkom), planira se i izgradnja reciklažnog centra u kom će se odvajati sekundarne sirovine, kao i prečistač otpadnih voda instaliran na deponiji.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;