Neminovna transformacija građevinske industrije

26.09.2011. | T. Spalević | Večernje novosti

Na svakom gradilištu u Srbiji, slika je uobičajena: zaglušujuća buka, kovitlaci prašine, gomile otpada... Stanarima susednih zgrada život postaje pakao iz kojeg izlaska nema makar godinu dana.

Za razliku od srpskih gradova, u svetskim metropolama na snazi su neka druga pravila. Više od jedne decenije primenjuje se sistem zelene gradnje. Vrhunsko projektovanje i izvođenje radova, minimalan uticaj na okolinu gradilišta, upotreba prirodnih i materijala sa što je moguće manje štetnih materija... Osim u slučaju monopola, troškovi gradnje zelenih zgrada nisu znatno viši od uobičajenih projekata, a ni cena kvadrata ne bi trebalo da bude viša.

U Srbiji trenutno za sertifikat zelene gradnje konkuriše osam objekata, ukupne površine oko 300.000m2, među kojima i nova zgrada američke ambasade. Srbija je time, po broju kvadrata, preuzelu vodeću poziciju u regionu, kaže Marija Golubović, predsednik Saveta zelene gradnje Srbije.

"Zelena gradnja doprinosi smanjenju 40% potrošnje vode, 33% emisije CO2, 70% količine otpada i do 50% električne energije", ističe naša sagovornica. "Kvalitet vazduha kontroliše se čak i tokom same gradnje, a 70% otpada sa gradilišta ne ide na deponije već na druga gradilišta ili na reciklažu. Vraćaju se neki materijali, koji se decenijama nisu koristili, poput plute i linoleuma. Ugrađuju se prirodni, reciklirani materijali, a da bi se smanjili troškovi transporta, i tzv. lokalni materijali iz fabrika u prečniku od 805km. U zelenim zgradama, primera radi, za toalete se koristi kišnica ili voda iz bunara."

Objekti koji konkurišu za sertifikat zelene gradnje u Srbiji ocenjuju se trenutno po internacionalnom LEED protokolu. Krajnji korisnik zelene zgrade, kako tvrdi Marija Golubović, ima garanciju da je zdanje dobro projektovano, sagrađeno i da ugrađeni materijali povoljno utiču na zdravlje, kao i da će troškovi eksploatacije biti manji u proseku za 8%.

Predviđa se da će u 2013. godini 94% svetske građevinske industrije biti angažovano u zelenoj gradnji, a danas je reč o 54%.

Povodom obeležavanja Svetske nedelje zelene gradnje, Savet zelene gradnje Srbije pozvao je privrednike da podrže neminovnu transformaciju domaće građevinske industrije ka ekološkoj gradnji.

Od 23. do 25. februara 2012. godine biće organizovan i u Beogradu Međunarodni sajam zelene gradnje uz podršku Svetskog saveta.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Katarina 18.04.2021.
Kada i gde se moze konkurisati za subvencij...
PERA 17.04.2021.
Kada I gde mogu da konkurisem
Milan 17.04.2021.
Ljudi, prvo pažljivo pročitajte vest pa ond...
Sasa 17.04.2021.
Molim vas obavestite kad je prijava za subv...
Latinka 16.04.2021.
Gde mogu da se prijavim za stolariju pošto ...