INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Uklanjanje azbestnih parapetnih ploča u centru Beograda

03.08.2011. | E-kapija

Preduzeće PMC Inženjering iz Beograda angažovano je na uklanjanju elemenata od materijala koji sadrže azbest na objektu Beobanke u Ulici Zeleni venac br.18 u Beogradu. Na tom objektu, koji će biti sedište prekršajnog suda, u toku je zamena postojeće fasade, a radove izvode preduzeća Valve profil i Amiga.

Izvođač radova je prilikom demontaže i rušenja stare fasade, naišao na parapetne ploče za koje je, ispitivanjem izvršenim od strane IMS-a, a po nalogu nadzornog organa, Gradskog zavoda za veštačenja, utvrđeno da sadrže azbest.

Uklanjanje postojećih parapeta podrazumeva izradu posebne projektne dokumentacije, pažljivu demontažu sa zaštitnom opremom, pakovanje otpada, odlaganje na privremenu, specijalno napravljenu deponiju u okviru gradilišta, dnevno merenje koncentracije azbestne prašine u vazduhu i uništavanje, odnosno reciklažu otpadnog materijala.

Azbest je prema kategorizaciji i klasifikaciji otpadnog materijala svrstan u opasan otpad zbog prisustva azbestnih minerala. Hemijski sastav ploče sadrži 13,40% SiO2 - silicijum-dioksida, a na objektu ima oko 28 tona ovog materijala, koji se kao takav ne može odlagati na gradske deponije.

Ovakav otpad se predaje ovlašćenom preduzeću, koje ga preuzima na trajno zbrinjavanje i overava Dokument o kretanju opasnog otpada kao Primalac otpada. Manipulisanje opasnim otpadom zahteva sprovođenje posebnih mera i postupaka rada, kako zbog bezbednosti i zdravlja na radu tako i zbog zaštite životne sredine.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;