Razgovori o restrukturiranju Nibens grupe

02.08.2011. | Beta

Predstavnici Vlade Srbije, banaka i Nibens grupe razgovaraće danas o predlogu reorganizacije koji bi trebalo da omogući opstanak putarskih preduzeća. Predsednik Upravnog odbora PZP Niš Milutin Gašević kojeg su banke predložile za direktora Nibensa kazao je ranije agenciji Beta da očekuje da će se na sastanku postići dogovor sa bankama o restrukturiranju Nibens grupe.

Predsednica Samostalnog sindikata putara Srbije Sonja Vukanović u ponedeljak je kazala da je propao dogovor sa AIK bankom, kao najvećim poveriocem, koji bi omogućio isplate zarada za zaposlene u Nibens grupi, ali da je ostalo da se sačekaju rezultati razgovora o restrukturiranju na kojem će učestvovati i ostale banke poverioci.

Vukanovićeva je ocenila da ako se ne postigne dogovor i ne omogući putarskim preduzećima da rade, neće samo više od 5.000 radnika ostati bez posla, već ni poverioci neće moći da naplate potraživanja jer dugovi Nibensa premašuju vrednost imovine.

Računi 12 preduzeća iz Nibens grupe blokiranu su zbog dugovanja bankama, dobavljačima i državi koji dostižu oko 170 miliona evra. Radnici Nibens grupe prošle sedmice su blokirali radove na gradnji severnog kraka Koridora 10. Ta preduzeća zapošljavaju više od 5.000 radnika, a pet putarskih preduzeća iz grupe održava više od 40% puteva u Srbiji i učestvuje u gradnji autoputa na Koridoru 10 kroz Srbiju.

Najveći poverioci Nibens grupe sa potraživanjima između 110 i 130 miliona evra su banke, koje su inicirale blokadu računa i bez čijeg odobrenja nije moguće započeti reorganizaciju grupe. Banke su se polovinom juna načelno složile da predlože novi menadžment grupe i mere koje će omogućiti nastavak poslovanja Nibens grupe i pronalaženje strateških partnera.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ujka Vasa 20.10.2020.
Bojler je odličnog kvaliteta. Vreme je da ...
mile 15.10.2020.
Lepsa je nasa na Slaviji.
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...