INFONET-468X60-BANNER

"Srbijagas" mora da se zaduži

17.06.2011. | Tanjug

Predlog zakona o davanju garancija za zaduženje Srbijagasa ušao je u skupštinsku proceduru, a povlačenje kredita od 180 miliona evra u dinarskoj protivvrednosti po srednjem kursu NBS-a, uslovljeno je davanjem garancije Republike Srbije na celokupan iznos kredita.

Vlada Srbije prethodno je predložila da zakon bude usvojen po hitnom postupku, a u tekstu predloga zakona se navodi da će svih 180 miliona evra biti upotrebljeno za održavanje tekuće likvidnosti Srbijagasa, koji je zadužen sa oko 430 miliona evra.

Razlozi za stupanje na snagu tog zakona pre osmog dana od dana objavljivanja, proizlaze iz činjenice da je neophodno hitno rešavanje problema održavanje tekuće likvidnosti Srbijagasa i refinansiranje dospelih kratkoročnih obaveza, navodi se u obrazloženju predloga tog zakona. On predviđa davanje garancija Srbije u korist banaka Intesa, Societe General, Hypo Alpe-Adrija, Erste, Komercijalna i Unicredit po zaduženju Srbijagasa.

Rok vraćanja kredita je 8 godina sa periodom mirovanja otplate glavnice od 3 godine, kamata je tromesečni euribor plus kamatna marža od 4,19% na godišnjem nivou.

Generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović, koji juče nije davo komentare, izjavio je pre 20 dana da je to preduzeće zaduženo sa 430 miliona evra, navodeći da je Srbijagas potpuno iscrpeo mogućnost zaduživanja kod domaćih banaka, ali da nisu ugrožene kratkoročne i dugoročne investicije tog preduzeća. On je tada ukazao da će gas morati da poskupi i naglasio da će, ukoliko Vlada ne odobri to poskupljenje, nedostatak novca morati da bude nekako nadoknađen, kako ne bi bila ugrožena sigurnost isporuke tog energenta, jer gas mora redovno da se plaća.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


MERIS
MERIS
BEOGRAD-PALILULA
www.meris.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;