INFONET-468X60-BANNER

Padaju ugovori "Nibens grupe"

15.06.2011. | D.I.K. - T.S. | Večernje novosti

Agencija za privatizaciju će u sredu, najkasnije u četvrtak, raskinuti kupoprodajni ugovor za FAM, Fabriku maziva iz Kruševca, u većinskom vlasništvu uhapšenog Mila Đuraškovića. Ostali ugovori sa firmama u vlasništvu Nibens grupe, a ima ih još pet koje kontroliše Agencija, neće se raskidati.

Ipak, opasnost za to postoji, ukoliko se banke kojima preduzeća Nibens grupe duguju oko 110 miliona evra, uskoro ne dogovore i ne postave menadžment za ukupno 12 preduzeća u većinskom Đuraškovićem vlasništvu. A, spor je, kako se nezvanično saznaje, nastao između dve struje banaka, najvećih poverilaca, pošto jedna insistira na domaćim menadžerima, a druga zahteva strane konsultante.

Firme članice ove grupe najviše kredita su, kako saznajemo, podigle u AIK banci a.d. Niš. Za petama su im Unicredit banka, pa Societe General. Na naplatu dugova čekaju i EFG banka, Intesa, Raiffeisen, Universal, Hipo-Alpe Adrija, Komercijalna, Volks banka. Zatim Credi agricol, NLB banka, Srpska banka i Razvojna banka Vojvodine, što je ukupno njih 14.

Činjenicu da su odobravali vredne kredite firmama, koje su uvezane međusobnim jemstvima, bankari, samo nezvanično, jednostavno objašnjavaju: "Smatrali smo da nam je naplata sigurna, pošto je reč o firmama koje rade sa državom."

Kupovali jedni druge
Milo Đurašković je u procesu privatizacije kupio ukupno 12 preduzeća. Kao član konzorcijuma, na aukciji je prvo kupio PZP Niš i Ineks 29. novembar Beograd. Potom je PZP Niš, kao član konzorcijuma kupio: PZP Beograd i Srbijaautoput Beograd. Takođe, PZP Niš je kupio i PZP Kragujevac, PZP Vranje i Vojvodinaput-Bačkaput Novi Sad. Potom je PZP Vranje kupio Budućnost Preševo, a PZP Beograd je kupio Partizanski put Beograd i FAM Kruševac. Takođe, Vojvodinaput-Bačkaput Novi Sad je kupac preduzeća ZGOP Novi Sad.

Inače, jedna od prednosti ovih preduzeća, nastala na tenderima za izgradnju severnog kraka Koridora 10 i jedne deonice Kordora 11, jeste ta što su državi ponudili finansiranje dela radova, s tim da im to naknadno bude plaćeno iz budžeta. To, praktično, znači da su ta preduzeća kreditirala državu. Da je neophodno brzo pronaći rešenje, dokaz je i upad poverilaca u novosadsko preduzeće iz ove grupacije.

"Poverioci su u utorak došli u Bačkaput sa pravosnažnom sudskom presudom da plene imovinu", kaže za dnevni list Novosti Sonja Vukanović, predsednik republičkog odbora Samostalnog sindikata putara Srbije. "Među njima je bilo i dobavljača kojima firma duguje. Radnici su, svojim telima, branili imovinu preduzeća."

Podsetimo, bankari su se, sa najvišim predstavnicima države dogovorili da formiranjem zajedničkog menadžmenta u ovim firmama pokušaju da spasu preduzeća i 5.200 zaposlenih radnika, a time i uloženi novac, što je u interesu svih.

Ako se ne dogovore...

Ako se bankari ne dogovore i uskoro ne postave menadžment za firme članice Nibens grupe, Agencija za privatizaciju će raskinuti svih šest privatizacionih ugovora (što osim FAM, uključuje i PZP Beograd, Vojvodinaput-Bačkaput Novi Sad, Budućnost Preševo, Partizanski put Beograd i ZGOP Novi Sad). Ove firme će Agencija, potom, uvesti u restrukturiranje, što znači da od prinudne naplate dugova - nema ništa. Bar ne dok se ceo proces ne okonča, što može da traje godinama... Za preostalih šest firmi kupljenih kroz privatizaciju, istekli su svi rokovi kontrole, pa Agencija nad njima više nema nadležnost.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;