SFSOPLATE-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Ugovor o izgradnji pet hidroelektrana na Velikoj Moravi

25.05.2011. | Tanjug

JP "Elektroprivreda Srbije " i nemačka kompanija "RWE Innogy" potpisali su danas ugovor o osnivanju zajedničke kompanije "Moravske hidroelektrane", za izgradnju pet hidorelektrana na Velikoj Moravi.

Ugovor su potpisali generali direktor EPS-a Dragomir Marković i direktor kompanije "RWE Innogy" Fric Farenhold i direktor hidro i novih projekata te kompanije Olah Hajl. Svečanom činu prisustvovali su premijer Srbije Mirko Cvetković, ministar poljoprivede, vodoprivrede i trgovine Dušan Petrović, ministar zaštite životne sredine Oliver Dulić i savetnik premijera za energetiku Petar Škundrić.

Zajednička kompanija EPS-a i "RWE Innogy" biće nezavisni proizvođač električne energije i u narednim godinama treba da izgradi najmanje pet hidroektrana na Velikoj Moravi, ukupne snage 150 megavata. Investiciona vrednost projekta procenjena je na 352 miliona evra.

Prilikom predstvljanja "Bele knjige" EPS-a u Belom dvoru, potpisan je i protokol o saradnji između Ministarstva poljoprivrede, trgovine, šumarstva i vodoprivrede i EPS-a, u vrednosti 90 miliona evra. Protokol su potpisali ministar Dušan Petrović i generalni direktor EPS-a.

Oblasti u kojima će sarađivati to ministarstvo i EPS su izgradnja hidroelektrana, vetrogeneratora, korišćenje solarne energije i biorazgradivog otpada, kao i povećanje energetske efiskanosti u rauralnim područjima i rekultivacija pepelišta.

Takođe je potpisan i predugovor o izgradnji solarne elektrane na Zlatiboru, snage pet megavata, izumeđu EPS-a, kompanije "Dunav osiguranje" i opštine Čajetina, što je primer sprovođenja projekta iz "Bele knjige.

Ugovor su potpisali Dragomir Marković, generali direktor "Dunav osiguranja" Milenka Jezdimirović i predsednik Opštine Čajetina Milan Stamatović.

"Bela knjiga" EPS-a predstavlja strateški dokument kompanije u oblasti obnovljivih izvora energije i enegetske efiskanosti i projekti iz knjige slede ciljeve EU do 2020. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


TOYOTA-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;