INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Regionalna deponija do kraja 2013. godine

09.05.2011. | Predrag Vujanac | Blic

Evropska unija će izgradnju regionalne deponije za 11 opština Kolubarskog i Mačvanskog okruga i periferije Beograda finansirati sa 15 miliona evra. Taj novac iz IPA fondova biće dostupan u maju sledeće godine, a deponija, koja će biti napravljena po francuskom modelu regionalnih centara za otpad i korišćenje biogasa iz smeća, treba da bude završena do kraja 2013. godine.

Ukupno 380.000 stanovnika više neće imati „privremene deponije“ poput ove, valjevske

Buduća regionalna deponija u Kaleniću kod Uba, na lokaciji nekadašnjih, napuštenih ugljenokopa Rudarskog basena „Kolubara“, pokrivaće svih šest opština Kolubarskog okruga, opštine Koceljeva i Vladimirci iz Mačvanskog okruga, te beogradske opštine Lazarevac, Obrenovac i Barajevo, područje sa 380.000 stanovnika. Dragan Jeremić, direktor Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga, koja vodi posao formiranja regionalne deponije, kaže da nijedna od 11 opština uključenih u ovaj projekat, nije trajno rešila problem odlaganja smeća, s obzirom na to da sve poseduju privremene deponije čiji je rok upotrebe istekao ili je pri kraju.

- Potvrđeno nam je da je EU iz IPA fondova za projekat regionalne deponije odobrila grant od 15 miliona evra i taj novac će nam biti dostupan u maju 2012. godine. U međuvremenu, do početka juna, beogradski Institut za urbanizam i arhitekturu i Građevinski fakultet treba da završe idejni i glavni projekat regionalne deponije, kako bi misija Evropske komisije u Beogradu do kraja ove godine raspisala tender za izvođača radova. Izvođač radova će takođe biti neka od evropskih kompanija, budući da nijedna domaća firma ne ispunjava potrebne uslove za taj posao. Uz 15 miliona evra od EU, država će preko resornog ministarstva obezbediti dodatnih pet miliona evra, a rok za izgradnju deponije je godinu i po dana, odnosno kraj 2013. godine - navodi Jeremić, i kaže da će deponija u Kaleniću biti prvi domaći regionalni centar za deponovanje smeća u potpunosti izgrađen po evropskim standardima.

Prema njegovim rečima, do tada će Vlada Srbije oformiti i javno preduzeće za upravljanje Regionalnim centrom „Kalenić”, čije će sedište biti u Ubu.

Za buduću regionalnu deponiju, kako kaže, biće primenjen francuski model regionalnih deponija, odnosno sistem koji je kompanija „Sor”, koja se bavi održavanjem komunalnih sistema, primenila za područje od 400.000 stanovnika.

- Ta deponija je koštala 17 miliona evra i njen sistem u potpunosti odgovara modelu koji želimo da primenimo u Regionalnom centru „Kalenić“. Sem toga, ta deponija ima jednostavan i jeftin sistem korišćenja biogasa iz otpada i na taj način proizvodi 3,4 megavata energije, što je dovoljno za snabdevanje strujom grada veličine Valjeva”, kaže direktor Direkcije za obnovu i razvoj Kolubarskog okruga.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;