INFONET-468X60-BANNER

Španci otvaraju hotele i škole

08.04.2011. | Zoran Panić | Blic


Ambasador Španije u Srbiji Injigo de Palasio Espanja izjavio je preključe u Pirotu da očekuje da hotelski kompleks koji se gradi na Jabučkom ravništu na Staroj planini kao zajednički projekat španske kompanije i Ministarstva ekonomije i regionalnog razvoja bude generator turističke aktivnosti u ovom regionu. Sa rukovodstvom Pirota razgovarano je i o otvaranju turističke škole u Pirotu i rehabilitaciji hotela “Pirot”.

Tri od ukupno šest hotela na Jabučkom ravništu proradiće do naredne skijaške sezone

Espanja je posle razgovora sa rukovodstvom opštine Pirot novinarima rekao da smatra da će Pirot u budućnosti postati strateški centar razvoja ovog regiona.

- Sa predsednikom opštine razgovarali smo o konkretnim projektima otvaranja turističke škole u Pirotu i rehabilitaciji hotela “Pirot” koji bi trebalo da se pretvori u jedan centar ovog kraja. Taj trougao oko razvoja Stare planine, škole turizma u Pirotu i renoviranje hotela “Pirot” može da postane generator razvoja turizma u ovom kraju - rekao je Espanja.

Vladan Vasić, Injigo de Palasio Espanja i Slobodan Mihajlović

Konzorcijum španskih hotelijerskih kompanija “HG hotels” i “Sol Melia”, grade tri od ukupno šest hotela na Jabučkom ravništu sa knjaževačke strane Stare planine. Tri hotela, kapaciteta 450 ležajeva sa četiri zvezdice će biti završena do početka naredne skijaške sezone.

On je istakao da očekuje da će hotel krajem godine biti otvoren i da će to biti početak masovnijeg dolaska turista na Staru planinu.

- Tokom prekjučerašnje posete Knjaževcu i obilaska gradilišta na Jabučkom ravništu bio sam iznenađen da u jako komplikovanim vremenskim uslovima, građevinska firma koja gradi hotel radi punom parom. To daje nade da će sve biti kako treba i očekujem da će i radovi na izgradnji ostale infrastrukture ići istim tempom - kazao je Espanja.

Espanja je još dodao da očekuje i da će u tim hotelima, kada budu izgrađeni, raditi i kadrovi iz ovog kraja i da je to prilika za zapošljavanje lokalnog stanovništva.

- “HG hoteli” će u ovom trenutku angažovati jedan broj neophodnih radnika koje će voditi na obuku u svoje hotele u Španiji - kazao je Espanja, dodajući da će obezbeđenju neophodnog kadra za buduće hotele pomoći i otvaranje jedne specijalizovane škole za turizam u Pirotu.

Predsednik opštine Pirot Vladan Vasić je, uz zahvalnost španskom ambasadoru i direktoru JP “Stara planina”, rekao da je ideja da se u Pirotu otvori Visoka škola strukovnih studija za obrazovanje kadrova iz turizma, hotelskog menadžmenta i ostalih oblasti koji se odnose na turizam.

- To strateško partnerstvo treba da bude sa “Megatrend univerzitetom”, a bile bi uključene Ekonomska škola iz Pirota i Turistička škola iz Dimitrovgrada i hoteli na Jabučkom ravništu, a baza celog tog posla treba da bude hotel “Pirot” koji je u stečaju. To je šansa za nas. Nadam se da će nam ambasador u tome pomoći - rekao je Vasić, dodajući da je još rano govoriti da je posao završen, i da očekuje i da će u dogledno vreme biti izgrađena i neophodna putna mreža do Jabučkog ravništa sa pirotske strane koji će biti veza tog dela Srbije sa koridorom 10.

Španski ambasador je sa direktorom JP “Stara planina” Slobodanom Mihajlovićem i opštinskim rukovodstvom obišao hotel “Pirot”, Ekonomsku školu u Pirotu i Slobodnu zonu Pirot gde se upoznao sa mogućnostima za ulaganje španskih firmi.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;