INFONET-468X60-BANNER

Sudar klimatskih promena i urbanizacije

01.04.2011. | Srna

Urbana područja postaće prva linija fronta u borbi protiv klimatskih promena, pošto su gradovi najodgovorniji za zagrevanje planete, upozorile su Ujedinjene nacije u novom izveštaju.

UN procenjuju da iz svetskih gradova potiče 70 odsto emisija štetnih gasova, iako ova područja zauzimaju samo dva procenta površine planete. Gradovi su veliki potrošači energije, ali se u studiji UN navodi da bi efikasno urbanističko planiranje moglo da donese značajne uštede.

Autori "Globalnog izveštaja o ljudskim naseljima, gradovima i klimatskim promenama 2011" navode da im je cilj da unaprede saznanja o tome na koji način gradovi doprinose promenama klime i koje mere mogu da se preduzmu tim povodom.

Stručnjaci upozoravaju da će uslediti "fatalni sudar između klimatskih promena i urbanizacije", ukoliko se ne preduzmu određene mere.

Džoan Klos, direktor UN-ovog programa "Stanište", rekla je da je globalni trend urbanizacije zabrinjavajući, ako se u vidu ima potreba da se smanje emisije štetnih gasova.

"Svedoci smo toga da urbanizacija napreduje. Prešli smo prag od 50 odsto svetske populacije koja živi u urbanim područjima. Nema naznaka da će ovaj tempo rasta oslabiti, a znamo da je potrošnja energije veća sa porastom urbanizacije", rekla je Klosova.

Osim što gradovi najviše doprinose zagrevanju planete, oni su istovremeno i najviše osetljivi na posledice te pojave, poput većeg broja toplotnih talasa i jakih kišnih padavina, te rasta nivoa mora.

UN procenjuju da će do 2030. 59 odsto svetskog stanovništva živeti u urbanim oblastima. Svake godine, broj ljudi koji žive u gradovima poraste za 67 miliona, a 91 odsto rasta dešava se u zemljama u razvoju.

 

 

Komentari: 1

LJiljana Stanojevic-Ilic 12.04.2011 16.58.06

Nase urbaniste ne zabrinjavaju mnoge negativne pojave u urbanim podrucjima -gradovima u Srbiji , kod nas je urbo-planiranje u istom sporom ritmu i regulaciono-prostornoj regulativi - ne prihvataju se prilagodljiva i pozitivna resenja ako nisu u skladu sa usvojenim planovima koji se sporo,tesko i nestrucno menjaju i tumace. Kao da su najgori i najplasljiviji djaci ostali da kreiraju urbanisticke principe i resenja. Politicki uticaj i investitorski urbanizam je jedino sto je zivo i uvek ''novo i sveze'' u urb-sceni. Kod nas ce samo Beograd progutati celu Srbiju u koncentricnim krugovima bespravne gradnje. U Srbiji je vec duze planski urbanizam = snimanje i regulacija i sanacija i legalizacija postojeceg stanja -nastalog spontanim razvojem i spontanom arhitekturom i gradnjom -sam svoj urbanista i arhitekta i majstor .Kako zaustaviti rast Beograda i podstaci obrnuti pravac migracije stanovnistva ? Pa planiranjem i podsticajnim kreditno-plansko-zemljisno-atraktivnih resenja koja ce biti podjednako privlacna za stanovnistvo kao i nesumicna migracija u Beograd. Regioni Srbije - da ali kakav je plan? Marketinski atraktivno ne znaci i da je dobro i strucno planirano.

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;