Sudar klimatskih promena i urbanizacije

01.04.2011. | Srna

Urbana područja postaće prva linija fronta u borbi protiv klimatskih promena, pošto su gradovi najodgovorniji za zagrevanje planete, upozorile su Ujedinjene nacije u novom izveštaju.

UN procenjuju da iz svetskih gradova potiče 70 odsto emisija štetnih gasova, iako ova područja zauzimaju samo dva procenta površine planete. Gradovi su veliki potrošači energije, ali se u studiji UN navodi da bi efikasno urbanističko planiranje moglo da donese značajne uštede.

Autori "Globalnog izveštaja o ljudskim naseljima, gradovima i klimatskim promenama 2011" navode da im je cilj da unaprede saznanja o tome na koji način gradovi doprinose promenama klime i koje mere mogu da se preduzmu tim povodom.

Stručnjaci upozoravaju da će uslediti "fatalni sudar između klimatskih promena i urbanizacije", ukoliko se ne preduzmu određene mere.

Džoan Klos, direktor UN-ovog programa "Stanište", rekla je da je globalni trend urbanizacije zabrinjavajući, ako se u vidu ima potreba da se smanje emisije štetnih gasova.

"Svedoci smo toga da urbanizacija napreduje. Prešli smo prag od 50 odsto svetske populacije koja živi u urbanim područjima. Nema naznaka da će ovaj tempo rasta oslabiti, a znamo da je potrošnja energije veća sa porastom urbanizacije", rekla je Klosova.

Osim što gradovi najviše doprinose zagrevanju planete, oni su istovremeno i najviše osetljivi na posledice te pojave, poput većeg broja toplotnih talasa i jakih kišnih padavina, te rasta nivoa mora.

UN procenjuju da će do 2030. 59 odsto svetskog stanovništva živeti u urbanim oblastima. Svake godine, broj ljudi koji žive u gradovima poraste za 67 miliona, a 91 odsto rasta dešava se u zemljama u razvoju.

 

 
Share |

Komentari: 1

LJiljana Stanojevic-Ilic 12.04.2011 16.58.06

Nase urbaniste ne zabrinjavaju mnoge negativne pojave u urbanim podrucjima -gradovima u Srbiji , kod nas je urbo-planiranje u istom sporom ritmu i regulaciono-prostornoj regulativi - ne prihvataju se prilagodljiva i pozitivna resenja ako nisu u skladu sa usvojenim planovima koji se sporo,tesko i nestrucno menjaju i tumace. Kao da su najgori i najplasljiviji djaci ostali da kreiraju urbanisticke principe i resenja. Politicki uticaj i investitorski urbanizam je jedino sto je zivo i uvek ''novo i sveze'' u urb-sceni. Kod nas ce samo Beograd progutati celu Srbiju u koncentricnim krugovima bespravne gradnje. U Srbiji je vec duze planski urbanizam = snimanje i regulacija i sanacija i legalizacija postojeceg stanja -nastalog spontanim razvojem i spontanom arhitekturom i gradnjom -sam svoj urbanista i arhitekta i majstor .Kako zaustaviti rast Beograda i podstaci obrnuti pravac migracije stanovnistva ? Pa planiranjem i podsticajnim kreditno-plansko-zemljisno-atraktivnih resenja koja ce biti podjednako privlacna za stanovnistvo kao i nesumicna migracija u Beograd. Regioni Srbije - da ali kakav je plan? Marketinski atraktivno ne znaci i da je dobro i strucno planirano.

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...