INFONET-468X60-BANNER

I struja iz otpada - Najavljena izgradnja energetskog postrojenja na regionalnoj deponiji Južnobačkog okruga

18.03.2011. | Dnevnik

Radna grupa za upravljanje otpadom na području Južnobačkog okruga definisala je pravce delovanja i radi na izradi regionalne deponije na površini već postojeće - rekao je juče na konferenciji za novinare direktor novosadske "Čistoće" Dalibor Novaković.

Regionalna deponija skladištiće otpad iz Bačke Palanke, Vrbasa, Srbobrana, Bačkog Petrovca, Temerina, Žablja, Beočina i Novog Sada.

Prema rečima Novakovića stara deponija će se sanirati tako da će se izvući sav koristan otpad, a ostalo će biti odloženo na novo polje, izgrađeno po standardima sanitarno- tehničke deponije. Ovim planom stvoriće se uslovi za prijem otpada sa teritorije Južnobačkog okruga.

- Kada smanjimo količinu smeća napravićemo mesto za otpad u narednih 20 godina. Tu će se odlagati samo materijal koji nije štetan, ali se ne može iskoristiti. Prvo moramo da otvorimo novo polje, kako bi mogli da funkcionišemo. Jedna traka je trebala da počne sa radom, ali je to zbog vremenskih uslova to odloženo za desetak dana - kaže Novaković.

On je ovom prilikom najavio i izgradnju energetskog postrojenja za proizvodnju električne energije, koji će kao gorivo koristiti neupotrebljiv otpad.

- Procena je da na postojećoj deponiji ima oko 25 miliona tona ovog materijala, a sve sem papira može da se iskoristi. Od te količine 30% se reciklira, jedan deo će biti kompostiran, a ostalo je inertni otpad koji ne šteti okolini. Smatramo da će za grad najkorisnije biti da se od toga proizvodi zelena energija - rekao je Novaković.

Novaković ističe da će se za realizovanje ovog plana biti potrebne velike investicije. Prognoze o zaradi preduzeća preradom otpada na ovaj način nije želeo da daje, ali je rekao da preduzeća u inostranstvu tako ostvaruju velike zarade.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;