Zajednička fabrika za prečišćavanje otpadnih voda opština Bratunac, Srebrenica i Ljubovija

14.02.2011. | Blic

Opštine Bratunac i Srebrenica u Republici Srpskoj (RS) i Ljubovija u Srbiji učestvovaće u izgradnji zajedničke fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Stara Ljubovija, pored reke Drine, izjavio je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

- Ove opštine će obezbediti pet odsto sredstava za projekat ukupne vrednosti od osam do 10 miliona konvertabilnih maraka, koji će biti realizovan uz podršku Vodoprivrede Srbije i Republičke direkcije za vode RS - rekao je Mlađenović, ističući da ovakve projekte podržava EU, preko IPA fondova, sa kojima je Vlada Srbije već obavila pregovore i koji su spremni da podrže izgradnju te fabrike.

Prema njegovim rečima, ova tri grada su međusobno udaljena oko 15 kilometara i postoji ekonomska opravdanost zajedničkog rešavanja pitanja prečišćavanja otpadnih voda, što nijedna od ovih opština ne bi mogla sama da finansira, a pojedinačno rešavanje bilo bi znatno skuplje, kao i kasnije održavanje tih sistema.

- Budući da je u strategijama razvoja ove tri opštine razvoj turizma na Drini jedan od njihovih prioriteta, neophodno je zaštititi ovu reku od fekalnih voda, koje odlaze u njeno korito - rekao je Mlađenović i dodao da je opština Ljubovija već uradila studiju izvodljivosti za ovaj projekat, što treba da učine i Bratunac i Srebrenica.

On je naveo da će Bratunac i Srebrenica raditi zajednički kolektor, koji će omogućiti prikupljanje otpadnih voda na levoj obali Drine, odakle će se voda dalje pumpama prebacivati do fabrike u Staroj Ljuboviji.

- Realizacijom ovog projekta opštine Bratunac i Srebrenica rešiće problem fekalnih voda, ali i čvrstog otpada, s obzirom da smo već uključeni u projekat izgradnje regionalne deponije za otpad - istakao je Mlađenović.

On je rekao da će se realizacijom ova dva projekta trajno rešiti pitanja deponovanja čvrstog otpada i prečišćavanja fekalnih voda, što će doprineti ekološkoj nezagađenosti ovog prostora i reke Drine, zdravijem životu i razvoju rečnog turizma u srednjem Podrinju.

 
Share |

Komentari: 1

Mladen Damnjanovic 11.03.2011 20.01.09

Hahaha... Rade fabriku za preciscavanje voda, a Ljubovija nema uradjenu kanalizacionu mrezu... Odvodi za kisnicu su svi zapuseni vec godinama... Ulice se peru jednom godisnje i to samo dve (Karadjordjeva i Vojvode Misica), rizla koja je bacena za vreme sneznih padavina se nikad ne kupi, vec se sama raznosi... Koga ovi Opstinari vise lazu. Samo ko nezna pravo stanje u Ljuboviji poverovace u ova pisanija...
LJUDI, SVE DOBRO STO PISE U NOVINAMA O LJUBOVIJI, A TICE SE NEKIH IZGRANJI... NEMOJTE DA VERUJETE... SEM DA DOBIJAMO DEPONIJU OD OPSTINA NA ULAZU U LJUBOVIJU, MESTO TOPLOICE(STOCNA PIJACA), JEDINO JE TO TACNO!!!

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...