IZOLACIJA-468X60-BANNER

Zajednička fabrika za prečišćavanje otpadnih voda opština Bratunac, Srebrenica i Ljubovija

14.02.2011. | Blic

Opštine Bratunac i Srebrenica u Republici Srpskoj (RS) i Ljubovija u Srbiji učestvovaće u izgradnji zajedničke fabrike za prečišćavanje otpadnih voda na lokaciji Stara Ljubovija, pored reke Drine, izjavio je načelnik opštine Bratunac Nedeljko Mlađenović.

- Ove opštine će obezbediti pet odsto sredstava za projekat ukupne vrednosti od osam do 10 miliona konvertabilnih maraka, koji će biti realizovan uz podršku Vodoprivrede Srbije i Republičke direkcije za vode RS - rekao je Mlađenović, ističući da ovakve projekte podržava EU, preko IPA fondova, sa kojima je Vlada Srbije već obavila pregovore i koji su spremni da podrže izgradnju te fabrike.

Prema njegovim rečima, ova tri grada su međusobno udaljena oko 15 kilometara i postoji ekonomska opravdanost zajedničkog rešavanja pitanja prečišćavanja otpadnih voda, što nijedna od ovih opština ne bi mogla sama da finansira, a pojedinačno rešavanje bilo bi znatno skuplje, kao i kasnije održavanje tih sistema.

- Budući da je u strategijama razvoja ove tri opštine razvoj turizma na Drini jedan od njihovih prioriteta, neophodno je zaštititi ovu reku od fekalnih voda, koje odlaze u njeno korito - rekao je Mlađenović i dodao da je opština Ljubovija već uradila studiju izvodljivosti za ovaj projekat, što treba da učine i Bratunac i Srebrenica.

On je naveo da će Bratunac i Srebrenica raditi zajednički kolektor, koji će omogućiti prikupljanje otpadnih voda na levoj obali Drine, odakle će se voda dalje pumpama prebacivati do fabrike u Staroj Ljuboviji.

- Realizacijom ovog projekta opštine Bratunac i Srebrenica rešiće problem fekalnih voda, ali i čvrstog otpada, s obzirom da smo već uključeni u projekat izgradnje regionalne deponije za otpad - istakao je Mlađenović.

On je rekao da će se realizacijom ova dva projekta trajno rešiti pitanja deponovanja čvrstog otpada i prečišćavanja fekalnih voda, što će doprineti ekološkoj nezagađenosti ovog prostora i reke Drine, zdravijem životu i razvoju rečnog turizma u srednjem Podrinju.

 

Komentari: 1

Mladen Damnjanovic 11.03.2011 20.01.09

Hahaha... Rade fabriku za preciscavanje voda, a Ljubovija nema uradjenu kanalizacionu mrezu... Odvodi za kisnicu su svi zapuseni vec godinama... Ulice se peru jednom godisnje i to samo dve (Karadjordjeva i Vojvode Misica), rizla koja je bacena za vreme sneznih padavina se nikad ne kupi, vec se sama raznosi... Koga ovi Opstinari vise lazu. Samo ko nezna pravo stanje u Ljuboviji poverovace u ova pisanija...
LJUDI, SVE DOBRO STO PISE U NOVINAMA O LJUBOVIJI, A TICE SE NEKIH IZGRANJI... NEMOJTE DA VERUJETE... SEM DA DOBIJAMO DEPONIJU OD OPSTINA NA ULAZU U LJUBOVIJU, MESTO TOPLOICE(STOCNA PIJACA), JEDINO JE TO TACNO!!!

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;