"Radijator" i "Pompea" dobili 2,45 miliona evra subvencija

10.02.2011. | Beta

Ministarstvo ekonomije Srbije potpisalo je danas u Zrenjaninu ugovore sa zrenjaninskom kompanijom "Radijator" i italijanskom "Pompeom", koje će dobiti subvencije od ukupno 2,45 miliona evra za otvaranje oko 500 radnim mesta.

Ugovore sa investitorima koji će uložiti 7,5 miliona evra u proširenje proizvodnih kapaciteta u Srbiji, a zauzvrat dobiti po 5.000 evra za svakog novozaposlenog, potpisao je potpredsednik Vlade Srbije i ministar ekonomije Mlađan Dinkić.

Kompanija "Radijator" proširiće proizvodne kapacitete u Zrenjaninu, za šta će iz programa dodele bespovratnih sredstava za podsticaj investicija, dobiti 955.000 evra za otvaranje 191 novog radnog mesta.

- Ta kompanija želi da zaposli još radnika i zato smo ovde da podržimo otvaranje novih radnih mesta, jer je stopa nezaposlenosti u Zrenjaninu kao i u celoj Srbiji jako visoka- kazao je Dinkić.

On je naveo da je kompanija "Radijator" u protekla četiri meseca primila 130 novih radnika za koje je konkurisalo 800 kandidata, a to samo pokazuje koliko postoji potreba za zapošljavanjem.

Dinkić je istakao da je odluka o dodeli sredstava za svako novo mesto doneta najpre zbog ljudi koji će dobiti posao, ali i zbog činjenice da će u Radijatoru i ove godine ponovo biti udvostručena proizvodnja.

Kompanija "Radijator", istakao je, očekuje prodaju proizvoda vrednu 20 miliona evra.

Investicionim projektom, vrednim 4,5 miliona evra, predviđa se rekonstrukcija dela postojeće livnice u Zrenjaninu, dogradnja proizvodne hale i ugradnja potpuno nove i jedinstvene linije za livenje u regionu.

To ulaganje omogućiće "Radijatoruu" da poveća izvoz i tržišnog učešća u Srbiji na preko 40% u izradi opreme za šathove.

Glavni proizvodi kompanije Radijator su poklopci za šahtove, kamini, ostali odlivci od sivog i nodularnog liva, kotlovi i radijatori, a glavna izvozna tržišta su Hrvatska, Španija i Italija.

Italijanska kompanija "Pompea" je za odluku da proširi proizvodnju tekstilnih proizvoda u Srbiji od Ministarstva ekonomije, kroz program finansijske podrške inestitorima dobila 1,5 miliona evra za otvaranje 300 radnih mesta u Zrenjaninu i Brusu.

- "Pompea" je u Srbiju došla još pre devet godina i investirali su u do sada 20 miliona evra, u Zrenjaninu i u Brusu. Zadovoljstvo mi je što je "Pompea" odlučila da proširi investiciju i izgradi najmoderniju farbaru u tekstilnoj industriji Srbije i time otvori nova radna mesta- kazao je Dinkić.

Novim investicionim projektom italijanske kompanije "Pompea" u Srbiji, čija je ukupna vrednost 3 miliona evra, predviđena je optimizacija proizvodnog procesa izgradnjom i opremanjem farbare u Zrenjaninu, kao i proširenje asortimana na proizvode za medicinske svrhe, koji predstavljaju novu vrstu tehnologije u tekstilnoj industriji, navelo je Ministarstvo ekonomije.

Dinkić je kazao da će do kraja godine "Pompea" u Srbiji zapošljavati oko hiljadu ljudi, još 150 novih radnika u Zrenjaninu i 150 u Brusu.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
ACO GRAĐEVINSKI ELEMENTI
STARA PAZOVA-KRNJEŠEVCI
www.aco.rs

BAN-INOX
BAN-INOX
STARA PAZOVA-NOVI BANOVCI
www.ban-inox.rs

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Goran 04.08.2020.
Dobar dan, želim da odradim izolaciju krova...
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...