INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rad budućih arhitekata u 10 najboljih na svetu

27.01.2011. | M. Joksimović | 24sata

Jovana Miletić (24) i Srđan Stojanović (24), studenti Arhitektonskog fakulteta, s projektom „Public people’s park” i svojom vizijom olimpijskog kompleksa u Berlinu plasirali su se među deset najboljih ekipa na takmičenju „Schindler award 2010”.

foto: Jovanu i Srđana juče je primio i rektor Univerziteta u Beogradu Branko Kovačević.

Zadatak mladim arhitektama na prošlogodišnjem Šindlerovom takmičenju bio je da preurede olimpijske terene u Berlinu koje su nacisti koristili za propagandnu pozornicu, u prostor pristupačan za svakog, a posebno osobe s invaliditetom.

- Zadatak je bio težak jer nismo imali nikakvih naznaka kako bi to trebalo da izgleda. U vreme kada je taj kompleks pravljen, on nije bio projektovan tako da svi mogu da imaju pristup njemu. To je ujedno i bio najveći izazov, našli smo se na nepristupačnom terenu, ali savladali smo sve prepreke - kaže za „24 sata” Srđan. Projekat su radili jedan semestar, a on je ujedno bio i njihov diplomski rad na master studijama.

- Najizazovnije u celom projektu bilo je napraviti taktilnu mapu za slepe i slabovide osobe, odnosno mapu koja je „vidljiva” rukama. To je za nas bilo nešto potpuno novo - kaže Jovana, koja je već tri godine zaposlena u jednoj kompaniji.

Na Šindlerovom takmičenju učestvovalo je oko 1.700 studenta iz celog sveta. Zanimljivo je da su samo njih dvoje trodimenzionalnu mapu projekta pravili ručno.

- Projekat je morao da bude predstavljen i kao 3D mapa. Srđan i ja tu mapu morali smo da pravimo ručno, dok su ostali učesnici za to koristili mašine koje izrađuju 3D mape - objašnjava Jovana, koja iza sebe ima 15 projekata sa kojima je učestvovala na takmičenjima, a za pet od tih 15 je dobila i nagrade.

Potvrda da imamo dobre studente

„Njihov uspeh je izuzetno priznanje i potvrda da imamo kvalitetne studente, ali i da sistem rada na fakultetima podstiče kreativnost. Želim vam da razvijete svoje potencijale, nađete posao koji će vas ispunjavati i raditi na dobrobiti države i društva u Srbiji”, poručio je nagrađenim studentima Marko Ivetić, prorektor za nauku.

Učešće na Šindlerovom takmičenju smatraju i izazovom i prestižom, a plasman u deset najboljih bio je iznenađenje.

- Učešće na tom takmičenju je veliko iskustvo, a uspeh koji smo ostvarili dobar početak i velika referenca. Pošto nisam upisao doktorske studije, nadam se nekoj praksi ili poslu u skorije vreme i veoma sam optimističan po tom pitanju - kaže Srđan.

Linkovi:

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;