Asocijacija lizing kompanija Srbije podržava izmene Zakona o lizingu

14.01.2011. | ALCS

Asocijacija lizing kompanija Srbije (ALCS) pozdravlja inicijativu da se izmenom zakonskih akata omogući kupovina stanova i drugih nepokretnosti na lizing.

Izjava ministra ekonomije Mlađana Dinkića da je Ministarstvo ekonomije zatražilo od Ministarstva finansija da predloži odgovarajuće zakonske akte kojima će biti omogućena kupovina stanova na lizing, ohrabruje i pokazuje da postoji spremnost da se pomogne industrijama koje mogu biti generatori privrednog rasta pri bržem izlasku iz recesije. Kako bi se ovaj predlog brzo i efikasno sproveo, ALCS napominje da je u prvom redu neophodno izvršiti izmene u Zakonu o finansijskom lizingu, čime bi se omogućilo finansiranje nepokretnosti. Trenutni tekst Zakona u članu 4. navodi da predmet finansiranja može biti samo „pokretna nepotrošna stvar“. ALCS je do sada u više navrata inicirala ovu izmenu.

Takođe, kako bi lizing opcija uticala na proširenje ponude u ovom segmentu i time unela dodatnu konkurentnost bankarskim kreditima, što bi se povoljno odrazilo na uslove finansiranja, neophodno je da lizing naknada, kao finansijska usluga, bude oslobođena PDV-a. Zemlje u okruženju su ovo učinile i ranije, tako da je Hrvatska od 1.1.2010. ukinula PDV na lizing naknadu, dok je Slovenija to učinila 3 godine ranije.

Omogućavanje nabavke nepokretnosti na lizing, predstavlja još jednu kvalitetnu opciju za nabavku stanova i poslovnih prostora, što bi svakako bilo propraćeno i rastom investicija u građevinarstvu. Ovo bi pružilo mogućnost za brži izlazak iz krize i građevinske ali i pratećih industrija.

ALCS je inicijative za sve ove izmene već podnela i Ministarstvu finansija i Ministarstvu ekonomije i regionalnog razvoja, ali i Vladi kroz projekat SRP. ALCS podseća da je i Savet stranih investitora u Srbiji u svojoj Beloj knjizi za 2009. godinu, u okviru saveta za poboljšanje investicione klime u Srbiji, podržao sve inicijative ALCS.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Milan 08.01.2021.
Možete li mi zamjeniti lezaj u pumpe grunst...
Zvonko 05.01.2021.
Pa godina 2020 je prosla, ja zivim na zapad...
Darko 05.01.2021.
Kada bi se odbili svi zahtevi za legalizaci...
Ivana 04.01.2021.
Idealno resenje za kucne uslove,molim vas k...
cica 29.12.2020.
Od ovih 20 do 30 postrojenja bilo bi lepo k...