INFONET-468X60-BANNER

Ban Ki-mun zahteva klimatski dogovor

09.12.2010. | Jovana Đermanović | Biznis

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki-mun apelovao je danas na predstavnike gotovo 200 zemalja na konferenciji o klimatskim promenama u meksičkom letovalištu Kankunu da postignu makar skroman dogovor o borbi protiv globalnog zagrevanja, ne stremeći savršenstvu.

Nakon što su američki predsednik Barak Obama i drugi svetski lideri na prošlogodišnjem klimatskom samitu UN-a u Kopenhagenu propustili da dogovore sveobuhvatni sporazum, Ban je naglasio da samit u Kankunu ima skromnije ambicije, preneo je Rojters.

"Trenutno ne možemo da postignemo savršen sporazum", izjavio je prvi čovek UN-a na marginama konferencije, koja se održava od 29. novembra do 10. decembra.

Bogate i siromašne države su duboko podeljene oko budućnosti postojećeg UN-ovog Protokola iz Kjota, koji obavezuje gotovo 40 razvijenih zemalja da do 2012. smanje emisiju gasova sa efektom staklene bašte. Mnoge od tih država žele da one sa brzim rastom, na čelu sa Kinom i Indijom, učine daleko više na ograničenju emisije štetnih gasova.

Očekuje se da će danas u Kankunu predsednik Svetske banke Robert Zelik predstaviti novi multimilionski fond za pomoć zemljama u razvoju da osnuju sopstvena tržišta za trgovanje dozvolama za emisiju ugljen-dioksida (CO2).

Lista zemalja koje će biti obuhvaćene tim planom tek treba da bude kompletirana, ali se očekuje da će na njoj biti Kina, Meksiko, Čile i Indonezija. Fond, koji bi mogao da ima vrednost do 100 miliona dolara, pružiće tehničku i druge vrste pomoći zemljama u razvoju da osnuju tržišta za dozvole emisije ugljen-dioksida.

Zamenik kineskog ministra spoljnih poslova LJu DŽenmin izjavio je na marginama konferencije u Kankunu da će Kina insistirati na tome da se njena emisija ugljen-dioksida ne nađe u okovima obavezujućeg klimatskog sporazuma, čime je negirao nedavne izveštaje da zvanični Peking ublažava stav po tom pitanju.

Kao najveći svetski emiter štetnih gasova, Kina je ključni učesnik mnogih dugotrajnih klimatskih pregovora, koji se održavaju sa ciljem da do kraja sledeće godine bude sklopljen obavezujući sporazum.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;