Fabrika lesonita u Kuršumliji

30.11.2010.

Kuršumlijsko preduzeće Simpo šik otvara najveću i najmoderniju fabriku za proizvodnju lesonita na Balkanu u koju je uloženo oko 5 miliona evra, kazao je predsednik Upravnog odbora kombinata Borivoje Urošević.

Borivoje Urošević, predsednik UO kombinata izjavio je za agenciju Beta da je u toku uređenje elektronike i zamena komore za termičku obradu, kao i da će pogon u kome će se zaposliti 180 novih radnika, početi da radi sredinom decembra.

"Ovde će se dnevno proizvoditi 130 tona lesonita u svim bojama i različitih dezena, za šta postoji veliko interesovanje kupaca", rekao je direktor Kombinata Ljubomir Ilkić.

Prema njegovim rečima, sa preduzećem Srbijašume sklopljen je ugovor o saradnji na osnovu koga će im se mesečno isporučivati 100.000 metara ogrevnog drveta.

Prema rečima direktora, u fabrici će se ozbiljno baviti problemom zaštite životne sredine i prečišćavanjem otpadne vode iz proizvodnje koja će oticati u reku Toplicu.

"Aktiviranjem fabrike za prečišćavanje otpadnih voda zaštitićemo i reku Toplicu i prirodnu okolinu, a na taj način i rešiti veliki problem stanovništva ovog kraja koji je decenijama unazad imao problema dok je fabrika lesonita radila, a voda zagađena fenolom plavila bašte i oranice i izazivala pomor živog sveta u reci", kazali su u fabrici.

Prema rečima Ilkića, posle fabrike lesonita u planu je i otvaranje novog pogona za proizvodnju vodootporne šper ploče, koja se sada ne proizvodi u Srbiji.

Preduzeće Simpo šik u vlasništvu je Simpa iz Vranja. U februaru ove godine, na sastanku ministra ekonomije Srbije Mladena Dinkića sa predstavnicima fabrike nameštaja Simpo i JP Srbijašume dogovren je akcioni plan oživljavanja proizvodnje u preduzeću Kopaonik ŠIK, Kuršumlija. Iz Ministarstva je tad saopšteno da će proizvodnja biti pokrenuta na postojećoj opremi i da će uposliti 300 radnika ovog preduzeća. Za sad je nova radna mesta dobilo 176 radnika od 450, koliko ih je krajem 2008. godine radilo u preduzeću ŠIK Kopaonik, kada je proizvodnja u potpunosti obustavljena.

U februaru je odlučeno da će Srbijašume snabdevati ŠIK Kopanik repromaterijalom, dok će Ministarstvo ekonomije obezbediti novac za nabavku obrtnih sredstava potrebnih za pokretanje proizvodnje. Ministarstvo ekonomije preko Fonda za razvoj obezbedilo je Simpu tada kredit od 5 miliona evra za kupovinu za realizaciju tog projekta, što je i cifra koja se pominje na početku ove vesti.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


PROMO TEKSTOVI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Bojan 17.09.2020.
Rokovi su prosli...zjape rupe, tu i tamo na...
Andrea 13.09.2020.
Svidja mi se ova ideja ali ne znam koliko j...
Žilijen 09.09.2020.
Da li ima neka informacija o ovom tenderu? ...
Milan 07.09.2020.
Prave prototip koji će moći da skladišti 1k...
Vesna 01.09.2020.
Sadasnji put Paracin-Zajecar-Negotin prolaz...