Škundrić otvorio međunarodne sajmove energetike i ekologije u Beogradu

14.10.2010. | eKapija

U elektroenergetiku i zaštitu životne sredine u Srbiji u narednih pet do šet godina biće uložene 1,2 milijarde eura, najavio je danas u Beogradu ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić.

Srbiji su potrebni razvoj tržišta opreme za poboljšanje energetske efikasnosti i povoljniji uslovi za investicije u toj oblasti, rekao je Škundrić otvarajući na Beogradskom sajmu međunarodne sajmove energetike i zaštite životne sredine.

Okvir za to, kako je rekao ministar, biće postavljen novim zakonom o energetici.

Škundrić je rekao da u 2011. godini očekuje postavljanja prvih turbina na vetar i početak izgradnje mini-hidrolektrana na Ibru, na čemu sarađuju "Elektroprivreda Srbije" (EPS) i italijanska firma "Seci".

Na sajmovima pod zajedničkim sloganom "Prirodno" učestvuju izlagači iz Nemačke, Italije, Francuske, Češke, Bosne i Hercegovine (BiH), Hrvatske, Crne Gore, Rumunije i Srbije.

Šesti po redu sajam "Energetika 2010" okupio je proizvođače energije i energetske opreme iz oblasti električne energije, uglja, gasa i nafte, obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti. Među učesnicima su EPS, "Srbijagas", "Naftna industrija Srbije" (NIS), ABB, "Amiga", "ATB-Sever", Udruženje za distribuciju gasa, Privredna komora Federacije BiH, "Energoinvest", "Hitachi".

EPS će u okviru sajma organizovati trodnevni stručni skup o programima energetske efikasnosti i smanjenju gubitaka u distribuciji struje, a biće održani i stručni skup o tržištu gasa i konferencija o biomasi.

Sedmi međunarodni sajam zaštite životne sredine "Ecofair" okupio je učesnike iz oblasti zaštite životne sredine, uključujući industriju reciklaže, obnovljive izvore energije i upravljanje otpadom.

Na "Ecofair" će biti organizovana i berza ekoloških usluga, koja okuplja akreditovane laboratorije.

Sajmovi će biti otvoreni do 15. oktobra. Radno vreme je od 10.00 do 18.00 časova. Cena ulaznice je 200 dinara, dok je parking 50 dinara na sat. Učenici srednjih škola imaju besplatan ulaz, uz overen spisak, a studentima je uz indeks obezbeđen popust od 50%.

 

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /slučajan izbor/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Саша 30.06.2020.
Имам проблеме које сте описали. Две куће у...
Darko 22.06.2020.
Težište gužve će se preneti na raskrsnicu K...
Milan 16.06.2020.
Na zgradi u ulici Stanislava Sremčevića 1 u...
Bozo Ristanović 15.06.2020.
U periodu od pet godina nakon izgradnje hid...
Шумадинац 15.06.2020.
Нема разлога да се и јужни део пруге не изг...