INFONET-468X60-BANNER

Priče iz Nepričave idu put Jadrana

30.07.2010. | Dobrila Soleša | Privredni pregled

Ministar infrastrukture Milutin Mrkonjić ozvaničio je juče u Nepričavi, kraj Lajkovca, početak radova na izgradnji autoputa Beograd − Južni Jadran. Deonica od Lajkovca do Uba duga je 12,6 kilometara, treba da bude završena za 17 meseci i koštaće 73 miliona evra.

− Počelo je ostvarivanje "dugogodišnjeg sna" o povezivanju Srbije i Crne Gore savremenom saobraćajnicom. Autoput Beograd Južni Jadran, od Boljara, na granici sa Crnom Gorom, nastavlja se na modernu saobraćajnicu koja se gradi do Bara, što Srbiji obezbeđuje vezu sa Barijem u Italiji. Značaj ove deonice je i u tome što je ovo prvi autoput kroz Srbiju koji je deo Koridora 11, a koji povezuje Italiju, Crnu Goru, Srbiju, Rumuniju. Više od pet miliona građana Srbije gravitira ka budućem autoputu Beograd − Južni Jadran i on je jedan od naših apsolutnih prioriteta − rekao je Mrkonjić i dodao da je u pripremi dokumentacija za izgradnju deonice budućeg autoputa od Obrenovca do Uba i od Lajkovca do Ljiga, a radovi bi trebalo da počnu na proleće sledeće godine.

– Mnoge eminentne kompanije iz sveta su zainteresovane za gradnju autoputa Beograd − Južni Jadran. Za izgradnju su zainteresovane mnoge banke i preduzeća iz Turske − naglasio je Mrkonjić i dodao da je, u naredne četiri godine, planiran završetak autoputa od Beograda do Čačka.

Deonica autoputa od Lajkovca do Uba gradiće se po svim evropskim standardima i biće najmodernija saobraćajnica u Srbiji sa četiri vozne i dve zaustavne trake, širine 28 metara, sa 12 mostova i deset zidova za zaštitu od buke. U Nepričavi će biti i ukrštanje buduće obilaznice oko Lajkovca sa petljom za uključenje magistralnog puta Valjevo−Beograd na autoput Beograd − Južni Jadran.
 
Radove izvodi konzorcijum domaćih firmi u kojem su Preduzeće za puteve "Beograd", beogradski "Planum" i "Putevi Užice". Kako je najavljeno, na tim poslovima biće angažovano oko 1.000 radnika, kao i mehanizacija lokalnih građevinskih firmi. U tri lajkovačka sela, kroz koja prolazi trasa autoputa, završena je eksproprijacija zemljišta u dužini od jednog kilometra, a poslovi će biti nastavljeni na još tri kilometra. Autoput u opštini Ub će ka Lajkovcu proći kroz četiri sela u dužini od osam kilometara, a do sada je uređeno oko dva kilometra zemljišta za izgradnju njegove buduće trase.

− Za ravnomerni regionalni razvoj veoma je važno što izgradnja jedne od najvećih i najvažnijih investicija počinje iz Lajkovca i Uba, jer razvoja nema bez kvalitetnih saobraćajnica. Autoput ne znači samo bolju saobraćajnu povezanost, već i nova radna mesta. Zbog značaja ove investicije, opštine Lajkovac i Ub dale su maksimalni doprinos, naročito u poslovima eksproprijacije zemljišta, da radovi počnu u planiranom roku rekao je predsednik opštine Lajkovac Dušan Živanović. U Lajkovcu kažu da spremno dočekuju građevince i da već sada vlada veliko interesovanje za iznamljivanje stanova i soba, a dobroj sezoni nadaju se i lajkovački ugostitelji.

 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;