INFONET-468X60-BANNER

U Srbiji 40 gradova iznad proseka, isto toliko devastirano

29.07.2010. | Tanjug

Beograd, Novi Sad, Stara Pazova i Vrnjačka Banja su medju 40 natprosečno razvijenih gradova i opština, dok je isti broj lokalnih samouprava u Srbiji devastiran, objavljeno je u najnovijem broju "Službenog glasnika".

U najrazvijenije lokalne samouprave ubrajaju se one čiji je stepen razvijenosti iznad republičkog proseka, piše u Uredbi Vlade Srbije o utvrdjivanju jedinstvene liste razvijenosti regiona i lokalnih samouprava za 2010. godinu.

Pored prestonice, u toj grupi je većina vojvodjanskih opština i gradova - Beočin, Bečej, Apatin, Bačka Palanka, Bačka Topola, Vršac, Kikinda, Pančevo, Sremski Karlovci, Zrenjanin, Indjija i Subotica.

Medju najrazvijenijim opštinama su i Arilje, Valjevo, Vrbas, Gornji Milanovac, Jagodina, Kanjiža, Kosjerić, Kragujevac, Kruševac, Kula, Lajkovac, Niš, Pećinci, Pirot, Požarevac, Senta, Smederevo, Sombor, Sremska Mitrovica, Temerin, Užice, Čajetina, Čačak i Šabac.

U grupi devastiranih opština i gradova, odnosno onih lokalnih samouprava čiji je stepen razvijenosti duplo manji od republičkog proseka su Babušnica, Bela Palanka, Blace i Bojnik, Bosilegrad, Bujanovac, Varvarin i Vladičin Han.

Vlasotince, Gadžin Han, Golubac, Doljevac, Žabari, Žagubica, Žitište, Žitoradja, Knić, Krupanj, Kuršumlija, Kučevo i Lebane, takodje su medju najnerazvijenijim opštinama, kao i LJubovija, Mali Zvornik, Malo Crniće, Medvedja, Merošina, Mionica, Nova Crnja i Osečina.

U istu grupu ubraju se i Plandište, Preševo, Prijepolje, Ražanj, Rača, Rekovac, Svrljig, Sjenica, Trgovište, Tutin i Crna Trava, dok su Alibunar, Bela Crkva, Brus, Petrovac, Preševo i Surdulica u "nešto boljem položaju", jer je njihov stepen razvijenosti veći za 10 odsto u odnosu na devastiranje lokalne samouprave.

Bor, Vranje, Loznica, Sokobanja, Zaječar i Kladovo spadaju u grupu od 23 prosečno razvijena grada, odnosno opštine, dok je 36 lokalnih samouprava nedovoljno razvijeno, a njihov stepen razvijenosti u rasponu od 60 do 80 odsto republičkog proseka.

U toj grupi su Arandjelovac, Veliko Gradište, Dimitrovgrad, Opovo, Negotin, Novi Pazar i Majdanpek.

Na osnovu podataka o stepenu razvijenosti opština i gradova u Srbiji, može se zaključiti da su Beogradski i region Vojvodine natprosečno razvijeni, dok su regioni Šumadije i Zapadne Srbije, kao i region Južne i Istočne Srbije nedovoljno razvijeni, kao i Kosovo i Metohija.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;