INFONET-468X60-BANNER

POLET-970X250-BANNER

Armacell: Ključna uloga pasivne zaštite od požara u savremenoj gradnji

12.09.2024. | Gradjevinarstvo.rs

Armacell, globalni lider u proizvodnji fleksibilnih izolacionih materijala i tehničke izolacije, skreće pažnju na vitalnu ulogu pasivne zaštite od požara u modernoj gradnji. Iako često nevidljivi i skriveni od pogleda, sistemi pasivne zaštite igraju ključnu ulogu u očuvanju ljudskih života i zaštiti imovine u slučaju požara.

Požar

Ilustracija (Foto: Pexels)

Ovi sistemi, poznati kao PFP (Passive Fire Protection), ugrađuju se u strukturu zgrada i dizajnirani su tako da osiguraju bezbedne uslove kada dođe do požara, omogućavajući dovoljno vremena za evakuaciju i smanjenje štete.

Pasivna zaštita od požara obuhvata niz rešenja koja, iako nisu očigledna korisnicima zgrada, pružaju nezamenjivu zaštitu. Ona uključuje zaštitu nosivih konstrukcija od požara, vatrootporne zidove i pregrade, kao i specijalne protivpožarne šahtove i stepenice. Ventilacioni sistemi takođe igraju važnu ulogu u sprečavanju širenja vatre i dima, a ne smemo zaboraviti ni vatrootporne obloge kablova.

Poseban značaj ima segmentacija zgrada kojom se zgrade dele na požarne odeljke. Cilj je da se, u slučaju požara, vatra i dim zadrže u jednom delu zgrade tokom određenog vremenskog perioda, obezbeđujući tako dragoceno vreme za evakuaciju.

Ova zaštitna strategija reguliše se građevinskim propisima i standardima, a vatrootpornost se, zavisno od zemlje, kreće između 30 i 120 minuta, pa čak i do 240 minuta u nekim slučajevima.

Osim očuvanja sigurnosti korisnika zgrada, pasivni sistemi zaštite od požara omogućavaju i vatrogascima siguran pristup u zgradu radi gašenja požara i spašavanja ljudi. Najveća pretnja u slučaju požara, pored plamena, dolazi od dima i toksičnih gasova koji se mogu proširiti kroz najmanje otvore.

Dim može ispuniti prostoriju za manje od tri minuta ukoliko postoji otvor od samo 10mm između dve prostorije. U takvim uslovima, vidljivost može biti potpuno smanjena, a opasnost od gušenja izuzetno visoka.

Zgrade, osim građevinskih elemenata, sadrže i brojne mehaničke i električne sisteme koji prolaze kroz vatrootporne zidove i podove. Ovi sistemi često narušavaju integritet zaštite, zbog čega su razvijeni specijalni sistemi za zaustavljanje požara koji efikasno zaptivaju proboje kroz koje prolaze cevi ili kablovi.

Njihova pravilna instalacija i testiranje prema lokalnim standardima od ključnog su značaja za očuvanje bezbednosti, pa pasivna zaštita od požara ima nezamenljivu ulogu u sprečavanju katastrofalnih posledica požara.

Armacell svojim inovativnim ArmaProtect rešenjima predvodi u pružanju sigurnosnih rešenja koja štite ne samo objekte, već i ljudske živote. Nova tehnologija osigurava da zgrade budu bezbedne, omogućavajući korisnicima dovoljno vremena za evakuaciju i smanjenje štete nastale zbog požara i dima.

Pasivni sistemi zaštite od požara su neophodan deo svake moderne zgrade jer značajno doprinose smanjenju rizika i zaštiti života. Pravovremena instalacija ovih sistema može biti presudna za bezbednost u kritičnim situacijama.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


AUSTROTHERM-300X250-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Aca 14.09.2024.
Dovoljno je voziti se Bulevarom od Kaluđeri...
DARKO 09.09.2024.
Mogli bi i da napravite hotel, obzirom na k...
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst

;