INFONET-468X60-BANNER

Najavljena podrška države opštinama za podsticaj građevinarstva

08.07.2010. | Danas

Sa čelnicima opština Ljajić je razgovarao o ekonomskoj situaciji u ovom delu zemlje, socijalnoj politici, stanju infrastrukturnih objekata kao i o mogućnostima pomoći države lokalnim zajednicama, posebno onim koje se nalaze u nedovoljno razvijenim područjima.

- Stanje u privredi Prijepolja je izuzetno teško, jer je veliki broj preduzeća u stečaju, neuspešne privatizacije su ovde gotovo pravilo, dok uglavnom radnici nemaju redovna primanja ni povezan radni staž za duži vremenski period, rekao je Ljajić nakon razgovora sa predstavnicima opštine Prijepolje.

On je najavio da će se naredne sedmice održati zajednički sastanak u Ministarstvu za ekonomiju na kome će prisustvovati i predstavnici opštine Prijepolje i Agencije za privatizaciju na kome će se konkretno razgovarati o povezivanju radnog staža kod bivših radnika Irisa, statusu Tekstilnog kombinata "Ljubiša Miodragović“ stanju u Livnici, Auto kući i u još nekim preduzećima i obećao pomoć u preduzimanju mere kako bi se teška ekonomska situacija popravila.

Za nove mere Vlade Srbije za brži razvoj građevinarstva, Ljajić je rekao da su veoma dobre za lokalne samouprave jer im daju mogućnost da konkurišu sa svojim projektima koji se odnose na izgradnju infrastrukture, škola, dečjih obdaništa, mostova, sportskih terena i drugih značajnih objekata.

- Ukupna vrednost do koje lokalne samouprave mogu da konkurišu na ovaj način je osam miliona evra, od čega će polovinu sredstava obezbediti država, a drugu polovinu opštine putem povoljnih bankarskih kredita - dodao je Ljajić.

Tokom boravka u Prijepolju ministar za rad i socijalna pitanja Rasim Ljajić je održao i sastanak sa odbornicima Sandzačke demokratske partije u Skupštini opštine i uručio rešenja o socijalnoj pomoći, u iznosu od 600 hiljada dinara, najugroženijim licima sa područja Brodareva i Prijepolja.

Sa čelnicima opštine Nova Varoš dogovorena je i saradnja na realizaciji dva projekta koje će ovo resorno ministarstvo podržati u narednom periodu.

- Ministarstvo rada i socijalne politike finansijski će podržati projekte sanacije i adaptacije ovdašnjeg Centra za socijalni rad i pružanja usluge pomoći u kući staračkim domaćinstvima, posebno u ruralnom području - najavio je ministar Rasim Ljajić.

Govoreći o stanju infrastrukture, ministar Ljajić je podsetio da mere Vlade Republike Srbije daju šansu lokalnim upravama da konkurišu za izgradnju vitalnih objekata, kao što su škole, obdaništa, sportski tereni. Za ove investicione poduhvate opštine mogu da dobiju osam miliona evra, od čega polovinu sredstava obezbeđuje država.

Slaviša Purić, predsednik opštine Nova Varoš, izrazio je zadovoljstvo što će, zahvaljujući pomoći Ministarstva rada i socijalne politike, ovdašnji Centar za socijalni rad konačno dobiti adekvatan prostor i što će biti omogućeni elementarni uslovi za rad sedmoro zaposlenih u ovoj ustanovi. Posebno je istakao značaj projekta pomoći u kući za oko sto korisnika u staračkim domaćinstvima, imajući u vidu činjenicu da je oko 19 posto ukupnog stanovništva na području naše opštine starije od 65 godina.

- Ministar Rasim Ljajić nam je obećao podršku i za realizaciju projekata koji su u nadležnosti nekih drugih resora u Vladi Srbije, a nadam se da ćemo konkretne dogovore na ovu temu obaviti tokom septembra, rekao je predsednik Purić i istakao da opština čini sve da ublaži složenu ekonomsku i socijalnu situaciju na ovom području, kao i da je za ovu godinu iz više nego skromnog gradskog budžeta, za različita socijalna davanja i pomoći građanima, opredeljeno preko pet miliona dinara.

 

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;