INFONET-468X60-BANNER

Da li je cena izgradnje "Osmeha Vojvodine" realna?

14.02.2024. | Danas

Projekat brze saobraćajnice "Osmeh Vojvodine", koji je predstavljen kao deo plana "Skok u budućnost, Srbija 2027", izaziva veliku pažnju javnosti, prenosi Danas. Vrednost ove investicije, koja obuhvata izgradnju puta dužine 162 kilometra od Bačkog Brega preko Sombora, Kule, Vrbasa, Srbobrana, Bečeja, Kikinde do Nakova, procenjuje se na gotovo dve milijarde evra.

Osmeh Vojvodine

Planirana trasa (Foto: JP Zavod za urbanizam Vojvodine/PPPPN/screenshot)

Stručna javnost, kako navodi Danas, izražava zabrinutost zbog visokih troškova projekta, posebno imajući u vidu da "Osmeh Vojvodine" nije zamišljen kao auto-put, već kao brza saobraćajnica. Cena po kilometru, koja iznosi oko 12 miliona evra, uporediva je sa troškovima izgradnje znatno složenijih deonica, poput auto-puta Fruškogorskog koridora čija cena je 12,7 miliona evra po kilometru. Pritom je ovaj drugi projekat značajno izazovniji jer se u okviru njega probija najduži tunel u Srbiji.

Ekonomista Milan R. Kovačević u razgovoru za Danas ističe da visoka cena projekta "Osmeh Vojvodine" ne nalazi opravdanje u tehničkim i geografskim karakteristikama terena jer se radi o ravnici i nema teških deonica, što ukazuje na moguće neefikasnosti i koruptivne radnje u procesu realizacije.

Kovačević posebno kritikuje nedostatak transparentnosti u izboru izvođača radova prilikom realizacije velikih infrastrukturnih projekata, kao i oslanjanje na strane kredite, što dodatno povećava troškove. Uveren je da bi domaći izvođači mogli da odgovore zadatku, ali i da ponude niže cene izgradnje.

Izvođač radova na projektu je kineska firma China Construction Eighth Engineering Division, a završetak radova planiran je do 2027. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;