INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Palata SANU će obeležiti stogodišnjicu bez najavljene obnove

21.11.2023. | Politika

Palata Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU), smeštena u Knez Mihailovoj ulici u Beogradu, dočekaće svoj stogodišnji jubilej sledeće godine bez planirane obnove. Kako piše Politika, uprkos najavama iz 2020. godine da će zdanje od oko 10.000 kvadrata biti renovirano do ovog značajnog jubileja, to se ipak neće dogoditi. U najboljem slučaju, rekonstrukcija bi mogla započeti u tom periodu, što bi bila prva veća graditeljska intervencija na objektu nakon sedam decenija.

Palata SANU

Palata SANU (Foto: PIxabay)

Ministarstvo za javna ulaganja potvrdilo je Politici da građevinska dozvola još nije izdata, a ni izvođač radova nije izabran. Trenutno je u toku priprema projekta kompletne rekonstrukcije i dogradnje Palate SANU. Projekat za građevinsku dozvolu je završen, a u toku je izrada projekta za izvođenje. Radovi će početi nakon što projekat bude spreman za realizaciju i nakon sprovedene javne nabavke.

Akademik Milan Lojanica, jedan od autora projekta rekonstrukcije, u prošlogodišnjem intervjuu za Politiku izrazio je optimizam u pogledu završetka obnove na stogodišnjicu, ali je priznao da je zadatak bio složen i zahtevan, posebno zbog pandemije COVID-19.

Preliminarna procena vrednosti radova iznosi 3,2 milijarde dinara bez PDV-a, a planirano je da se projekat finansira iz budžeta Republike Srbije. Ministarstvo navodi da bi vreme potrebno za izvođenje radova moglo biti tri godine.

Najsloženiji deo projekta odnosi se na dvorišni deo objekta, gde je planirana izgradnja multifunkcionalne koncertne dvorane sa kapacitetom za 333 posetioca. Takođe, predviđena je adaptacija i modernizacija radnih prostora Akademije, odeljenja i instituta, kao i stvaranje Umetničkog centra SANU na poslednjoj krovnoj etaži i potkupolnom prostoru.

Palata SANU, izgrađena 1924. godine po projektu arhitekata Andre Stevanovića i Dragutina Đorđevića, predstavlja monumentalnu arhitekturu Beograda i domet domaćeg građevinarstva sa početka 20. veka, navodi Politika. Ovaj prelepi objekat sa elementima neobaroka i secesije upisan je u registar kulturnih dobara 1992. godine.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;