INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Na tavanu pronađen originalni projekat za kojim se tragalo decenijama

03.10.2022. | Politika

Ovog leta pronađen je originalni, 140 godina stari projekat izgradnje Narodnog pozorišta Sombor, arhitekte Adolfa Vajte, za koji se decenijama verovalo da je izgubljen.

Stari projekat

Ilustracija (Foto: Pixabay)

Bilo je to otkriće koje je neizmerno obradovalo Somborce jer ove godine teatar, koji su udruženim sredstvima podigli sami građani, obeležava 140 godina postojanja, piše Politika.

Tokom skupa konzervatora kojem je proteklog leta domaćin bio Gradski muzej Sombor, Bojan Kojičić, istoričar umetnosti iz Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu, predao im je na poklon originalne crteže projekta Narodnog pozorišta Sombor.

"Bilo je neobično i lepo videti koliko je to obradovalo kolege u Somboru, kakvu radost im je pričinilo otkrivanje i vraćanje starog dokumenta", rekao je Kojičić za Politiku.

Davne 1879. godine Akcionarsko društvo za izgradnju pozorišta raspisalo je konkurs za nacrt zgrade pozorišta i među pristiglih desetak radova izabran je projekat Adolfa Vajte iz Požuna (danas Bratislava). "Mi o njemu znamo veoma malo. On je zablistao sa ovim projektom somborskog pozorišta i dalje o njemu nemamo podataka", izjavila je za Politiku istoričarka Milka Ljuboja, muzejski savetnik Gradskog muzeja u Somboru.

Vajta je ponudio detaljan projekat u kojem se vodi briga o svakom detalju, posebno u enterijeru. Po ovom projektu pozorište je sagrađeno tokom 1882. godine u stilu klasicizma, sa monumentalnim pročeljem, bogatim baroknim enterijerom, zbog čega je ova zgrada spomenik kulture od velikog značaja.

Politika navodi da je zgrada sedamdesetih godina dograđena, ali je osnovni izgled ostao nedirnut.

A onda je ćerka novosadskog arhitekte Đorđa Tabakovića odlučila da proda nekretninu koju je njen otac koristio, što je podrazumevalo i da se pregleda preostala dokumentacija. U tom poslu Marijana Perišić Tabaković potražila je pomoć Bojana Kojičića koji je izučavao stvaralaštvo novosadskog arhitekte. U jednoj kutiji na tavanu primetio je rolnu koja se po boji i teksturi razlikovala od ostalih. Bio je to upravo Vajtin projekat, navodi Politika.

"Kada smo utvrdili o čemu je reč, ćerka se složila da on treba da bude poklonjen tamo gde i prirodno pripada", kaže Kojičić.

Tako se Vajtin projekat nakon 140 godina vratio u Sombor. Vidno je oštećen, pa su neophodni konzervatorski radovi koji će biti obavljeni tokom oktobra u vrednosti od 300.000 dinara.

U Narodnom pozorištu Sombor se nadaju da će spašeni i uramljeni originalni planovi biti u teatru za proslavu jubileja 25. novembra, kada se obeležava 140 godina od njegove izgradnje.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;