Rekonstrukcija i adaptacija nekadašnje zgrade Ložionice

17.08.2021. | eKapija

Kancelarija za informacione tehnologije i elektronsku upravu i nacionalna platforma "Srbija stvara" Vlade Republike Srbije raspisali su međunarodni urbanističko-arhitektonski konkurs za rekonstrukciju nekadašnje zgrade Ložionice i adaptaciju u Kreativno-inovativni multifunkcionalni centar Ložionica. Budući višenamenski centar Ložionica, kao objekat javne namene, fokusiran je pre svega na sadržaje iz domena informacionih tehnologija, kreativnih industrija, inovacija i ekonomije zasnovanju na znanju, isitče se u saopštenju.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Ideja je da Ložionica bude mesto stvaranja i susreta talenata i da autentičnošću i kreativnom energijom postane središte novih tendencija u svim vidovima stvaralaštva i ekonomije zasnovane na znanju, kao i da postane obeležje Beograda - destinacija koja podjednako privlači Beograđane i turiste, strane i lokalne, dodaje se.

Predmet konkursa, koji se sprovodi u saradnji sa Udruženjem arhitekata Srbije, obuhvata kompleks zgrade nekadašnje zgrade Ložionice, koja je pripadala glavnoj železničkoj stanici, okretnicu i vodotoranj. Kompleks se nalazi u zaleđu savskog priobalja i pripada celini Stari Beograd u okviru koje se nalaze i drugi spomenici kulture - zgrada državne štamparije, parni mlin, kao i Beogradski sajam. Lokacija pripada celini između Brankovog mosta, Karađorđeve i Savske ulice, Savskog trga, Bulevara vojvode Mišića, kompleksa Beogradskog sajma i starog železničkog mosta.

- Ideja je da ovaj multifunkcionalni prostor bude inovativno i kreativno čvorište, centar urbanog i dinamičnog života i stvaralaštva, ali i fantastična turistička destinacija prestonice - kaže Ana Ilić, viša savetnica predsednice Vlade za kreativne industrije i turizam, koja predvodi tim platforme Srbija stvara/ Serbia creates.

Kao multifunkcionalni centar Ložionica će biti namenjena i stručnoj i opštoj javnosti. U okviru kompleksa planira se izgradnja većeg prostora za IT zajednicu, održavanje događaja i programa, kao i manjih prostora za radionice, istraživački rad kreativaca i inovatora, kao i adaptabilan prostor za izvođačke i primenjene umetnosti.

U fokusu će biti upravo oni sektori kreativnih industrija koji nemaju svoje centre, poput dizajna i mode, kako bi se osnažio njihov razvoj kroz najsavremenije modele fablab radioničarskog prostora za razvoj prototipa proizvoda i kolaborativni rad.

Pored stručne javnosti i profesionalnih udruženja, kojima će na raspolaganju biti i kancelarijski prostor i program za izgradnju kapaciteta, Ložionica će ponuditi veliki javni prostor za rad i okupljanje zajednice, profesionalnih asocijacija, kao i prostor za događaje i program na otvorenom.

Krajnji rok za podnosšenje konkursnih radova je 29.10.2021. godine do 23:59.

 
Share |

Komentari: 0

Vezane kategorije


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Ante 23.10.2021.
Недавно је Предcедник обећао да ће радови п...
Nenad 22.10.2021.
Lepa stvarčica, ali mislim da ne može masov...
Nenad 19.10.2021.
Da li LED sijalice i creva imaju zaštitu od...
Vida 15.10.2021.
Kada će u opštini Surčin biti sproveden pro...
Đorđe 14.10.2021.
Radio bi 2 vikend kuće na Zlatiboru unutraš...