Radovi u Termoelektrani "Kostolac B3" i postrojenju za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla A" teku planiranom dinamikom

12.07.2021. | B92

Investicioni projekti u Elektroprivredi Srbije napreduju veoma dobrim tempom i na gradilištima nema letnje pauze i predaha. Najveći poslovi odvijaju se na lokacijama za izgradnju bloka B3 u Termoelektrani "Kostolac B3" i postrojenja za odsumporavanje u Termoelektrani "Nikola Tesla A".

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Posle više od tri decenije u Kostolcu će biti izgrađen blok B3 od 350 megavata i biće to nova, veoma značajna snaga za EPS i elektroenergetski sistem Srbije, saopštilo je ovo preduzeće.

- Radovi se trenutno izvode na 12 celina za koje je dobijena građevinska dozvola, izrada i isporuka opreme je intenzivirana, kao i izvođenje radova - kaže pomoćnik direktora Elektroprivrede Srbije i direktor Sektora za klјučne investicione projekte Vladimir Marković.

U toku je, kaže, isporuka generatora, a u septembru i oktobru očekuje se isporuka turbine, čelične konstrukcije i delova kotlovskog postrojenja.

Na gradilištu bloka B3 u Kostolcu trenutno je angažovano oko 380 kineskih i domaćih radnika, a ukupno gledano urađeno je više od pola posla.

Najviše je urađeno u delu projektovanja gde je stepen realizacije 85 odsto, u segmentu proizvodnje i isporuke opreme je skoro 70 odsto, dok je najviše posla preostalo u izvođenju radova.

Veoma je živo i na budućoj lokaciji postrojenja za odsumporavanje u TENT A, a kumulativni napredak na ovom gradilištu veći je od 72 odsto.

Ističu da su radovi na gradilištu podelјeni u dve faze, te da je urađeno čak 90 odsto projektovanja i inženjeringa, a u delu nabavke i izrade opreme urađeno je više od 86 odsto posla.

Dodaju da je oprema iz inostranstva isporučena, skladišti se i čuva do ugradnje.

Takođe, oprema iz Srbije je delimično isporučena i očekuje se u narednom periodu u skladu sa intenzitetom aktivnosti i potrebama na gradilištu.

Navode da je zbog povećanog obima posla na izgradnji cevovoda i izgradnji kasete jedan za skladištenje gipsa, definisan 28. decembar 2022. godine, kao rok završetka, nakon čega počinje garancijski period od godinu dana.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Nenad 14.09.2021.
Lepo što država pomaže, jedino treba videti...
BISERKA 13.09.2021.
Drago mi je sto se radi u unapredjenju ener...
Milena-srecica 31.08.2021.
Oduševljena sam ovom ponudom za zamenu stol...
Bata 24.08.2021.
Na koji će način da se realizuje način prel...
mile 20.08.2021.
I evo nas... 10 god kasnije,,,2021. Na žal...