INFONET-468X60-BANNER

Privremeno postrojenje pretvaraće otpad u agregat koji će se koristiti za druge namene

26.05.2021. | Beoinfo

Privremeno postrojenje koje se gradi na području REVA omogućiće da se zemlja iz iskopa i građevinski otpad prerađuju do agregata i kao takvi deponuju na tu lokaciju, vodeći pritom računa o životnoj sredini, izjavila je gradska sekretarka za životnu sredinu Ivana Vilotijević. Ona je za TV Studio B podsetila da govorimo o građevinskom materijalu kada ga koristimo u izgradnji, na gradilištu, ali kada se izmesti sa te lokacije, on postaje otpad koji prilikom prerade postaje agregat. 

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Zatvorili smo jedan kompletan krug cirkularne ekonomije i otpad pretvaramo u agregat koji ćemo da koristimo za nasipanje na onim mestima gde je to neophodno - pojasnila je Vilotijevićeva.

Kako je precizirala, ovo postrojenje je u funkciji pripreme agregata za nasipanje buduće "Slobodne zone Beograda", koja je Planom detaljne regulacije privredne zone namenjena za privredne delatnosti. 

- Funkcionisanjem ovog postrojenja smanjuje se pojava "divljih deponija" od građevinskog otpada, što je i inače jedan od najvećih problema u Beogradu. Pokazujemo odgovoran pristup u tretmanu te vrste otpada u glavnom gradu - rekla Ivana Vilotijević.

Kada je reč o problemu sa građevinskim deponijama, ona je podsetila da je Grad Beograd još 1977. godine, odnosno Institut "Jaroslav Černi" dao određene preporuke za sređivanje tog dela leve obale Dunava koji pripada "Slobodnoj zoni Beograd". 

- Planom detaljne regulacije, koji je usvojen 2018. godine, predviđeno je prethodno nasipanje terena uz preporuku da se sa nasipanjem u cilju izgradnje započne mnogo pre nego što se teren privede nameni, kako bi se ostvarilo konsolidaciono sleganje tla i nasipa. Nakon toga, ovaj rejon se može koristiti za izgradnju planiranih sadržaja - navela je sekretarka za zaštitu životne sredine.

Shvativši problem sa građevinskim otpadom, u Grad Beogradu su doneli odluku da je neophodno odgovorno ponašanje, preventiva i da se građevinski otpad prerađuje do nivoa agregata koji će se koristi za nasipanje, istakla je sekretarka.

- Moram napomenuti da kada se planski dokument usvajao, nije bilo primedaba građana. Posle usvajanja ovog dokumenta, JKP "Gradska čistoća" je na osnovu privremene građevinske dozvole krenulo u pripremne radove nasipanja tog terena, prema privremenoj građevinskoj dozvoli, a za njeno izdavanje dobijene su sve potrebne dozvole i uslovi kako se ne bi narušila životna sredina. Sekretarijat je upoznat i zna o čemu se radi. Procena studije uticaja na životnu sredinu bila je na javnom uvidu i još je u toku, kao i dobijanje dozvole za mobilno postrojenje. Kada se na ovoj lokaciji izvrši nasipanje, prema elaboratu koji je urađen, preći ćemo na neku drugu lokaciju koja je Gradu neophodna, kako bi se nasipanjem privela nameni, a opet poštujući sve procedure od dobijanja građevinske dozvole pa nadalje - objasnila je Vilotijevićeva.

Ona je istakla da građani možda nisu dovoljno informisani, ali da su vrata ovog gradskog sekretarijata uvek otvorena za njih, uz napomenu da im se nijedno udruženje po ovom pitanju do sada nije obratilo, a da su novinari u najkraćem roku dobijali odgovore na postavljena pitanja. 

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LAFARGE-300X250-BANNER
MAKSPLAST-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;