Na Viniku u Nišu podižu krst od 82 metra

04.05.2010. | Branko Janačković | Blic

Krst visine 82 metra koji Niš podiže na brdu Vinik u čast cara Konstantina, biće svojevrsna turistička atrakcija ne samo grada već celog regiona.

U sklopu reprezentativnog kompleksa na površini od 13 hektara nalaziće se i muzej cara Konstantina, otvoreni amfiteatar, hotel, medija centar sa bioskopom, dva restorana i heliodrom. U središtu kompleksa će se nalaziti krst koji će biti vidljiv sa svih prilaza Nišu.

Ideja da se do 2013. godine i proslave 1.700 godina od Milanskog edikta - kojim je car Konstantin hrišćanstvu dodelio status ravnopravne religije, prvom hrišćanskom caru u njegovom rodnom gradu podigne krst impozantnih dimenzija, najveći na Balkanu, ujedinila je predstavnike crkve, vojske, grada, političkih partija i privrednih kolektiva.

Potpisana je deklaracija o crkveno-narodnom jedinstvu, čime je praktično i počela realizacija ovog kapitalnog projekta. Niš je predviđen i kao mesto za održavanje centralne proslave najvažnijeg jubileja u hrišćanstvu, a ne isključuje se ni dolazak rimskog pape.

- Ceo projekat neće koštati grad ni dinar. Sve će se graditi privatnim kapitalom i iz donacija. Obaveza grada je jedino da obezbedi zemljište na kojem će se nalaziti krst. Urađena je projektna dokumentacija i sada se čeka da grad završi procedure oko zemljišta. Ukoliko to bude učinjeno do jeseni, izgradnja može da počne - kaže za „Blic“ Dragan Milošević, poznati niški privrednik i predsednik organizacionog odbora.

U kompleks će se ulaziti kroz kapiju cara Konstantina koju čuvaju dva velika kipa rimskih legionara. Hotel će imati 70 ležajeva i tri carska apartmana, dok će jedan restoran biti u etno-stilu. Polovina kompleksa će biti zelene površine. Parking je predviđen za 100 automobila.

 

 
Share |

Komentari: 1

Драган 12.04.2012 07.15.04

Молим Вас објасните народу да ли је ово католички крст?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Шумадинац 03.08.2020.
Да ли заиста нема никог ко би сагледао неоп...
Maja 31.07.2020.
Molim vas za cenu izolacije penom po m2 za ...
Aco 25.07.2020.
Da se moze graditi od ove cigle pečenjara.
Daniel Zebeljan 25.07.2020.
Koristio bi penu u brodogradnji.Kome se obr...
Zvonko 14.07.2020.
Iz bloka 42 se ovde seli buvlja pijaca a ne...