SFSOPLATE-468X60-BANNER

AUSTROTHERM-970X250-BANNER

Na Viniku u Nišu podižu krst od 82 metra

04.05.2010. | Branko Janačković | Blic

Krst visine 82 metra koji Niš podiže na brdu Vinik u čast cara Konstantina, biće svojevrsna turistička atrakcija ne samo grada već celog regiona.

U sklopu reprezentativnog kompleksa na površini od 13 hektara nalaziće se i muzej cara Konstantina, otvoreni amfiteatar, hotel, medija centar sa bioskopom, dva restorana i heliodrom. U središtu kompleksa će se nalaziti krst koji će biti vidljiv sa svih prilaza Nišu.

Ideja da se do 2013. godine i proslave 1.700 godina od Milanskog edikta - kojim je car Konstantin hrišćanstvu dodelio status ravnopravne religije, prvom hrišćanskom caru u njegovom rodnom gradu podigne krst impozantnih dimenzija, najveći na Balkanu, ujedinila je predstavnike crkve, vojske, grada, političkih partija i privrednih kolektiva.

Potpisana je deklaracija o crkveno-narodnom jedinstvu, čime je praktično i počela realizacija ovog kapitalnog projekta. Niš je predviđen i kao mesto za održavanje centralne proslave najvažnijeg jubileja u hrišćanstvu, a ne isključuje se ni dolazak rimskog pape.

- Ceo projekat neće koštati grad ni dinar. Sve će se graditi privatnim kapitalom i iz donacija. Obaveza grada je jedino da obezbedi zemljište na kojem će se nalaziti krst. Urađena je projektna dokumentacija i sada se čeka da grad završi procedure oko zemljišta. Ukoliko to bude učinjeno do jeseni, izgradnja može da počne - kaže za „Blic“ Dragan Milošević, poznati niški privrednik i predsednik organizacionog odbora.

U kompleks će se ulaziti kroz kapiju cara Konstantina koju čuvaju dva velika kipa rimskih legionara. Hotel će imati 70 ležajeva i tri carska apartmana, dok će jedan restoran biti u etno-stilu. Polovina kompleksa će biti zelene površine. Parking je predviđen za 100 automobila.

 

 

Komentari: 1

Драган 12.04.2012 07.15.04

Молим Вас објасните народу да ли је ово католички крст?

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
Nikola 03.09.2024.
Prodje jun odavno, djubra i napustenih pump...
Maja Gavric 23.08.2024.
Moram priznati da sam malo zatecena ovim re...
Marko 19.08.2024.
Bravo, i hvala za edukativni tekst
Antihrist 19.08.2024.
Opet Kraljevo osta poslednja rupa na sviral...
Milan 12.08.2024.
Šteta što prvo nije napravljena pruga BG - ...

;