INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Rekordna tražnja za stanovima

26.02.2021. | Blic

Dok cene nekretnina u regionu, ali i šire, padaju usled uticaja korone, u Srbiji je trend potpuno drugačiji. Raste cena kvadrata, ali i i tražnja, koja je kako tvrde učesnici na tržištu, sada na rekordnom nivou. U pojedinim mestima prosečne cene, samo u poslednjih mesec dana porasle su i više od šest odsto. I to je tek početak rasta, tvrde upućeni, dajući i argumente.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Pravilo je da na cenu najviše utiče odnos ponude i tražnje, a sada je situacija takva da je ponuda manja od zahteva za kupovinom i upravo to i održava i "gura" cenu kvadrata u Srbiji. Tako, recimo, danas kvadrat u centru Beograda košta u proseku oko 2.470 evra, što je rast od 1,6 odsto samo u poslednjih mesec dana.

U Srbiji se dešava to da je potražnja za nekretninama veoma velika, posebno u većim gradovima, i to se može reći da je na rekordnom nivou.

- Zašto je potražnja tako velika? Na ovim prostorima ljudi svoj kapital ulažu u nekretnine, jer nemaju naviku, niti osećaju sigurnost da investiraju novac na drugačiji način, kroz štednju u bankama, hartije od vrednosti ili npr. zlato. S druge strane, ako ne pričamo o keš kupcima, stambeni krediti nikada nisu bili povoljniji, te i to utiče na porast tražnje - objašnjava  Anita Pešić, i dodaje da je potražnja posebno velika u novogradnji, a upravo tu leži i potencijal za rast cena.

- Ima naznaka da će poskupeti izvođačka cena radova zbog najavljenog poskupljenja repromaterijala. Videćemo kako će se kretati cena i da li će investitori imati mesta za poskupljenje cene kvadrata. Dosta se gradi, ali s obzirom na potražnju može još više - jer zainteresovanih kupaca ima - rekla je Pešić.

U regionu i u nekim drugim evropskim razvijenijim zemljama cena kvadrata istovremeno pada. U Poljskoj su, recimo, cene nekretnina prvi put, od prvog kvartala 2016. godine, pale iz kvartala u kvartal. Tamošnji analitičari uočili su da se trend menja u celoj zemlji. U sedam najvećih gradova, koji su ujedno i najvažnija građevinska tržišta u Poljskoj, prosečna cena kvadrata smanjila se za 0,8 odsto.

Ne moramo ići ni toliko daleko jer je i u našem komšiluku slična situacija. U Crnoj Gori je krajem prošle godine cena bila za 11,3 odsto niža u odnosu na isti period godinu ranije i iznosila je oko 1.007 evra. Kako je tamošnja statistička kancelarija Monstat saopštila prosečna cena kvadrata u novogradnji u Podgorici u poslednjem kvartalu 2020. godine iznosila je 985 evra, a u primorskom regionu je bila 1.359 evra.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;