INFONET-468X60-BANNER

Plan upravljanja otpadom u Beogradu predviđa izgradnju deponije i energane u Vinči

07.10.2020. | eKapija

Sekretarijat za zaštitu životne sredine stavio je na javni uvid Nacrt plana upravljanja otpadom Grada Beograda od 2021. do 2030. godine. Planom koji je, kako je navedeno u dokumentaciji, vredan 434 mil EUR, definisani su ciljevi za dati period, koji podrazumevaju proširenje i jačanje kapaciteta za upravljanje otpadom na teritoriji beogradskih opština. Najveća investiciona stavka u realizaciji plana je izgradnja i opremanje postrojenja za proizvodnju energije iz otpada i zatvaranje stare i izgradnja nove sanitarne deponije u Vinči kapaciteta 7 miliona m³, zatim, uvođenje primarne selekcije, gradnja 6 reciklažnih dvorišta i 4 transfer stanice sa linijama za separaciju, kućne kompostane i mehanizaciju. Najzad, u ukupnu investiciju uračunata su i ulaganja u zatvaranje postojećih nesanitarnih smetlišta.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Konkretno, Plan obuhvata izgradnju centra za upravljanje otpadom u Vinči i potrebnih transfer stanica do, kako je navedeno, 2023. godine. To podrazumeva izgradnju i proširenje deponije u Vinči u skladu sa standardima i propisima (nepropusna podloga, sistem za prečišćavanje procednih voda, sistem za evakuaciju gasa i dr.), kao i sanaciju postojeće deponije na toj lokaciji. Planirano je i zatvaranje postojećih deponija u Sopotu, Mladenovcu i Grockoj.

Uz to je planirana gradnja četiri transfer stanice, na Novom Beogradu, Čukarici, Paliluli i Mladenovcu, za pretovar otpada radi transporta do postrojenja u Vinči, zatim, četiri linije za sekundarnu separaciju reciklabilnog otpada iz "suve kante" (papira, PET, metala), četiri linije za pregled otpada iz "vlažne kante" pre transporta u centar za upravljanje otpadom (postrojenje sa proizvodnju energije iz otpada u Vinči), kao i iskorišćenje deponijskog gasa sa postojeće deponije u Vinči radi dobijanja električne energije. Završetak gradnje postrojenja za proizvodnju toplotne i električne energije iz otpada u Vinči prema Planu je predviđen do 2024. godine.

Planom je predviđena i izgradnja, odnosno proširenje postojećeg postrojenja za kompostiranje zelenog otpada, uz prethodnu izradu studije izvodljivosti i teničke dokumentacije za postrojenje za kompostiranje zelenog otpada iz šuma, parkova i javnih površina.

U planju je i gradnja 3 postrojenja za reciklažu građevinskog otpada u Beogradu do 2026. godine, na na lokacijama u Vinči, Revi i Ostružnici, kao i određivanje 4 lokacije za tretman i odlaganje građevinskog otpada na lokacijama u Vinči, Revi i Ostružnici i na teritoriji opština Novi Beograd i Zemun.

Kada je reč o komunalnom otpadu, predviđeno je stopostotno unapređenje sistema i obima sakupljanja otpada do 2022. godine. U planu je zamena postojećih kontejnera od 1,1m³ u gradskom jezgru podzemnim kontejnerima, u širem delu grada posudama od 1,1-3,2m³ i u delovima grada sa individualnim stanovanjem kantama od 240 litara za sakupljanje mešanog otpada, kao i nabavka posuda i vozila za proširenje sakupljanja komunalnog otpada.

Planirana je i izgradnja 6 centara za odvojeno sakupljanje reciklabilnog otpada - reciklažnih dvorišta.

Plan je na javnom uvidu do 21. oktobra.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;