INFONET-468X60-BANNER

Novi kompleks autobuske i železničke stanice

21.09.2020. | B92

Nova autobuska stanica koja će se nalaziti na Novom Beogradu imaće 65 perona, a kompleks železničke stanice imaće ukupno sedam koloseka.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove oglasio je rani javni uvid Nacrta izmena i dopuna plana detaljne regulacije kompleksa autobuske i železničke stanice u Bloku 42 na Novom Beogradu. Prema Nacrtu, autobuska stanica će se prostirati na površini od 9,2 hektara, a deo kompleksa železničke stanice trebalo bi da zauzme površinu od 3,5 hektara. Mreža saobraćajnica sa aneksom autobuske stanice obuhvatiće oko 9,5 hektara.

Autobuska stanica, kako piše u Nacrtu, imaće 44 polazna perona, 12 dolaznih, a 9 dolazno/polaznih za turističke linije, odnosno ukupno 65 perona u okviru građevinskog kompleksa autobuske stanice.

U planu je i 30 parking mesta za duže zadržavanje autobusa u neposrednoj blizini. Cilj je i da ceo kompleks ima prateće sadržaje za korisnike autobuske stanice čime bi se pružio viši kvalitet usluge. U skladu sa tim predviđa se i prateći poslovni prostor, supermarket sa garažom i parking prostorom, a dozvoljena je i izgradnja stanice za snabdevanje gorivom.

Stanični trg planiran je ka Ulici Antifašističke borbe. Na staničnom trgu treba obezbediti nesmetane pešačke pristupe do stajališta javnog prevoza, kolski pristup zgradi stanice za korisnike stanice i taksi vozila, taksi stanicu za minimalno 20 vozila, parking za kratko zadržavanje putničkih vozila sa minimalno 40 parking mreža, ulaz/izlaz u podzemnu garažu, zelene i slobodne površine.

Stanični objekat planiran je na prostoru između staničnog trga i peronskog prostora.

U planu je i javna garaža sa 200 parking mesta koju treba projektovati sa ulazom i izlazom iz Ulice Đorđa Stanojevića.

U okviru objekta železničke stanice treba da se obezbedi peronski prostor za 5 postojećih i 2 planirana koloseka. Objekat železničke stanice je planiran ispod, do i iznad konstrukcije železničke pruge, ka ulicama Nova 1 i Antifašističke borbe.

Granicom Plana obuhvaćen je deo teritorije Gradske opštine Novi Beograd, između ulica: Jurija Gagarina, Marka Hristića, Đorđa Stanojevića, planirane Nova-1 i Antifašističke borbe.

Površina obuhvaćena Planom iznosi oko 22.2 hektara.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;