INFONET-468X60-BANNER

Kraljev trg na Zlatiboru dobija "nesvakidašnje" osvetljenje

17.07.2020. | B92

Radovi na rekonstrukciji Kraljevog trga u centru Zlatibora su usled širenja koronavirusa usporeni, ali ne i zaustavljeni. Radi se sa manjim brojem radnika i prate se sve propisane mere. Ono po čemu će ovaj poznati turistički centar biti jedinstven svakako je plan osvetljenja Multifunkcionalnog parka na Zlatiboru i sada se provlače neophodne instalacije.

Zlatibor - ilustracija (Foto: Pixabay.com)

- Prvi nivo je funkcionalno osvetljenje sa promenljivim nivoom osvetljaja na podu od behatona, koji se realizuje pomoću reflektora u skladu sa planiranim dešavanjima na Trgu. Drugi nivo osvetljenja je stvaranje svetlosnih slika na podu trga. Na jednom delu trga, u zelenoj zoni prema baštama kafića, predvideli smo postavljanje svetlećeg drveta visine 5,6m - rekao je predsednik opštine Čajetina, Milan Stamatović.

U zimskom perodu, kad je jezero zaleđeno ili ima snega, na jezeru će biti svetlosna slika sa željenim motivima. Isti reflektori mogu se koristiti i u toku letnje sezone za svetlosne efekte po ivici jezera, samo sa drugim motivom. Posebno osvetljenje ide i ka krošnjama borova, kao važnog simbola Zlatibora. Reflektor je predviđen i za osvetljenje česme, kao i za spomenik generalu Krsti Smiljaniću.

- Teku i pripreme za fontanu sa dramatičnim vodenim i svetlosnim efektima, gde ćemo imati filmske i muzičke prikaze, ili dečije predstave. Važno je da svaki deo Trga stavimo u funkciju i istaknemo sve ono što je lepo, a do sada je bilo u mraku ili zapušteno - kaže Stamatović.

Rekonstrukcija Kraljevog trga na Zlatiboru obuhvata i izgradnju novog šetališta u dužini od 1.300 metara. Promenada kreće od tenskih terena, preko Kraljevog trga i vodiće sve do hotela Tornik. Ceo taj popločani deo imaće i podno grejanje. U sklopu radova biće pročišćeno i jezero koje se nalazi u samom centru, kao i izmeštanje kišnog kolektora i iigradnja optočnih kanala, koji će sprečiti da površinske vode prljaju jezero.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


LEDVANCE2020-300X120-BANNER
REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


EURO TERMIK
EURO TERMIK
KRALJEVO-VRDILA
www.eurotermik.rs

LORENCIC
LORENCIC
BEOGRAD-ZEMUN
www.lorencic.rs

ALING-CONEL
ALING-CONEL
BAČKA PALANKA-GAJDOBRA
www.aling-conel.com

SION NET
SION NET
NOVI BEOGRAD
www.sionnet.rs

ILGRAD
ILGRAD
BEOGRAD-PINOSAVA
www.ilgrad.rs

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;