INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Novi tip protivpožarne klapne "FKA2-EU"

23.06.2020. | Gradjevinarstvo.rs

Protivpožarne klapne se koriste kao bezbednosna komponenta u sistemima ventilacije. Protivpožarna klapna se upotrebljava kao uređaj za zatvaranje u cilju sprečavanja širenja vatre i dima kroz sistem ventilacionih kanala. Za vreme normalnog rada protivpožarna klapna je otvorena, kako bi omogućila prolazak vazduha kroz sistem ventilacije. Ukoliko se temperatura u slučaju požara poveća, lamella protivpožarne klapne se zatvara. Otvaranje se aktivira na 72°C. Ukoliko se lamela protivpožarne klapne zatvori usled povećanja temperature (npr. u slučaju požara), ne sme se ponovo otvarati.

Novi tip protivpožarne klapne

Kao i svi ostali tipovi TROX protivpožarnih klapni, i ovaj novi tip je proizveden prema EN 15650, ispitan prema EN 1366-2 i klasifikovan prema EN 13501-3. Poseduje obaveznu Deklaraciju o performansama, koju proizvođač prema važećim propisima izdaje na osnovu sertifikata o stalnosti performansi, koji je izdalo za to ovlašćeno imenovano telo. Samim tim u skladu sa aktuelnim propisima ispunjava i zahteve važećih SRPS EN normi.

Dostupne su u izvedbi sa topljivim elementom i krajnjim prekidačima za indikaciju zatvorenog i otvorenog položaja i u izvedbi sa motorom sa povratnom oprugom, 230VAC ili 24VAC.

Novi tip protivpožarne klapne

Opis rada

Pokretač sa povratnom oprugom omogućava motorizovano otvaranje i zatvaranje lamele klapne i moguće je aktivirati ga preko centralnog sistema za nadzor i upravljanje. Protivpožarne klapne sa elektromotornim pokretačem mogu se u redovnoj upotrebi koristiti za zatvaranje kanala. Dokle god je pokretač pod naponom, lamela klapne ostaje otvorena. Elektromotorni pokretač sa povratnom oprugom zatvara protivpožarnu klapnu kada nastupi jedan od sledećih događaja: 

  • temperatura u protivpožarnoj klapni dostigne > 72°C ,
  • temperatura u području oko mehanizma za okidanje dostigne > 72°C,
  • prekida se napajanje električnom energijom (princip mirne struje),
  • elektromotor sa povratnom oprugom je standardno opremljen krajnjim prekidačima koji se mogu koristiti za indikaciju položaja lamele klapne.

Šta je novo:

  • dimenzije na zahtev u koracima od po 1mm,
  • standardni obostrani revizioni otvori za brzu kontrolu položaja lamele,
  • moguća visina kanala već počev od 100mm,
  • moguća nadogradnja pokretača bez demontiranja kanala,
  • smanjeno je dozvoljeno rastojanje između 2 protivpožarne klapne na 60mm i između protivpožarne klapne i nosećih konstrukcija na 40mm; usklađeno sa CE zahtevima,
  • jedna vrsta protivpožarne klapne za sve ispitane veličine i primene,
  • jednostavna ugradnja vatrozaštitnih ploča od 7 različitih proizvođača; usklađeno sa CE zahtevima.
 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


SAUTER-300X250-BANNER

Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;