Korak bliže parku na pruzi od Beton hale do "Pančevca"

18.05.2020. | M. Stanojković | Novosti

Sekretarijat za urbanizam uputio je na rani javni uvid elaborat za potrebe izrade Plana detaljne regulacije za Linijski park koji će se prostirati od Beton hale do "Pančevca". Svi zainteresovani će do 27. maja moći da se informišu o predloženim rešenjima i da daju sugestije u zgradi Gradske uprave. Takođe, 10 timova mladih arhitekata koje će biti uključene u ovaj projekat, a koje su sa svojima idejnim rešenjima pobedile na konkursu Grada, do 1. septembra moraće da realizuju svoje ideje za jednu od deset celina, koje će činiti svojevrsni mozaik.

Ilustracija (Foto: Pixabay.com)

Kako za Novosti navodi Marko Stojčić, gradski urbanista, sa predstavnicima mladih arhitekata održan je sastanak na kom su dobili potrebne instrukcije kako bi pristupili izradi idejnog rešenja.

- Dali smo im sva pojašnjenja, tako da sa poslom startuju od 1. juna - objašnjava Stojčić. - Imaće rok od tri meseca da završe posao, tako da će sve morati da bude gotovo do 1. septembra.

Kako se navodi u elaboratu, opšti cilj izrade plana je urbana transformacija železničkog koridora, a osnovni princip za korišćenje i uređenje nekadašnje železničke pruge je formiranje javnog gradskog prostora koji će da povezuje druge javne prostore.

- Za 10 tematskih celina predviđeni su parkovski, kulturni, edukativni, sportski i komercijalni sadržaji - stoji u elaboratu. - U planu su i otvoreni tereni za sport i rekreaciju na području Linijskog parka, a sadržaji mogu obuhvatati dečja igrališta, akustična igrališta, trim-staze, kao i multifunkcionalni plato za izložbe, festivale i amfiteatar. U planiranom parku predviđeno je postavljanje manjih montažnih objekata poput informativno-turističkog punkta, edukativnog centra, umetnički i muzički paviljon.

Mogući su i dodatni sadržaji, poput avantura parka, putanje kulturno-istorijskog nasleđa, zelenog kreativnog koridora...

Ukupno 52 mladih stručnjaka koji su pobedili na konkursu za idejno rešenje Linijskog parka predstavljeno je u februaru u Domu omladine. Na osnovu svojih predloga, svaki od timova dobio je po jednu od 10 celina koje će razraditi.

 
Share |

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
Šebek Snežana 08.06.2021.
Šta od dokumentacije treba priložiti uz pri...
Saša 04.06.2021.
Eto mu politike, sad će reći da mi nismo mo...
Nina 04.06.2021.
Imam kucu od 70 kvadrata treba se promeniti...
Nina 04.06.2021.
Kako se prijaviti na koj br ili kako vec
Milan 01.06.2021.
Cena po m2 i cena lepka
Koliko otprili...