INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Brza saobraćajnica od mađarske do rumunske granice kroz Bačku i Banat

14.05.2020. | eKapija

Ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture, Zorana Mihajlović rekla je da očekuje da će rekonstrukcija državnog puta Kula-Vrbas, vredna skoro 5 mil EUR, biti završena u novembru ove godine. Ona je najavila i izgradnju brze saobraćajnice od Sombora do granice sa Rumunijom, za koju se priprema projektna dokumentacija.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Procene su da će ovaj projekat koštati oko 800 mil EUR, skoro kao Koridor 10 - dodala je.

Putevi Srbije raspisali su u februaru javnu nabavku za Studiju opravdanosti sa Idejnim projektom izgradnje brze saobraćajnice IB reda, granični prelaz sa Mađarskom (Bački Breg) - Sombor - Kula - Vrbas - Srbobran - Bečej - Kikinda - granični prelaz sa Rumunijom (Nakovo). Ova javna nabavka je obustavljena 12. maja jer na tender nije pristigla nijedna ponuda.

Predviđeno je da se trasa gradi paralelno sa postojećim državnim putem, čija je dužina oko 175 kilometara. U planu je brza saobraćajnica sa četiri trake, kojom će vozila moći da idu 100km/h.

Zoran Drobnjak je rekao da se rekonstruiše deonica duga 10km, kao i da se završava rekonstrukcija puta Vrbas-Feketić, dužine 9,5km i vrednosti 3,2 mil EUR.

- U Srbiji se radi rehabilitacija 450km puteva ove godine. Sredstva su obezbeđena iz kredita Svetske banke i Evropske investicione banke. Pored brze saobraćajnice na čijoj dokumentaciji radimo, priprema se i projekat rehabilitacije puta Sombor-Kula, koji će koštati oko 10 mil EUR - rekao je on.

Mihajlović je istakla da ideja o zelenim koridorima, proizašla od zemalja članica CEFTA, Evropske unije i zapadnog Balkana, treba da doprinese bržem i efikasnijem prelasku granica, s obzirom na to da se čeka satima.

- Vlada Srbije je prošle nedelje usvojila odluku o zelenim koridorima i krećemo u implementaciju. U pitanju je poseban sistem i režim kako bi se sve neophodno na graničnim prelazima obavljalo na najbrži i najefikasniji način. Mi smo to već isprobali u vreme vanrednog stanja kada je međunarodni transport u pitanju - rekla je ona.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;