INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Pobedničko rešenje konverzije fabrike "Đuka Dinić" u kompleks mešovite namene

03.04.2020. | Aleksandra Kekić | eKapija

Privredno društvo Monicom iz Niša, u saradnji sa Građevinsko-arhitekonskim fakultetom Univerziteta u Nišu, raspisalo je Konkurs za idejno rešenje konverzije industrijskog kompleksa fabrike za preradu kože "Đuka Dinić" u Nišu u kompleks mešovitih funkcija. Prvu nagradu osvojio je tim koji se prijavio pod šifrom "OFF0N". Reč je diplomiranim inženjerima arhitekture, Esmi Hodžović, Jasminu Ličini, Semiru Turkoviću i Zijadu Hasanagiću.

Pobedničko rešenje konverzije fabrike

Pobedničko rešenje (autori: Esma Hodžović, Jasmin Ličina, Semir Turković i Zijad Hasanagić)

- Za konkurs smo saznali na Arhitektonskom fakultetu u Nišu, jer je bio predviđen kao deo semstralnog zadatka iz predmeta "Revitalizacija i konverzija u arhitekturi" pod mentorstvom prof. dr Branka Turnšeka. Zadatak je bio veoma interesantan, a konkurs je bio svojevrstan test za nas, da vidimo gde je naše mesto među kolegama. Smatrali smo da je tema veoma pogodna za nas i da možemo svi dosta da doprinesemo finalnom radu - rekao je Jasmin za eKapiju.

Kada je reč o projektu, postojeći kompleks je deo veće celine industrijskog brownfielda. Zatvoren je, a objekti su prazni i neiskorišćeni. Postojeća parcela nekadašnje fabrike kože ima ukupnu površinu nešto više od 4ha, na kojoj se trenutno nalazi 14 objekata ukupne površine od oko 20.000m² proizvodno-skladišnog prostora i 1.000m² komercijalno-poslovnog prostora.

- Ideja je bila kompleks dobije epitet harmoničnog višenamenskog prostora u korelaciji sa blizinom reke, centrom grada i glavnim gradskim saobraćajnicama. Dispozicija položaja novih objekata, kao i sadržaja, projektovana je tako da pešački pravci budu jasno naglašeni, a funkcije objekata raspoređene na čvorištima datih pravaca. Tržni centar i kulturno-poslovni objekat su u neposrednoj blizini, dok se stambeni objekti nalaze po obodu kompleksa - objašnjava Jasmin.

Dodaje da su formiranjem pešačkih staza i saobraćajnica dobili prostor za volumensko formiranje objekata prema njihovoj nameni. Objekat iz sektora C nadogradili su sa dve etaže, kreirajući savremen tržni centar, koji je postao visinski reper za ostale objekte.

- Novoplanirani stambeno-poslovni objekti ka reci Nišavi su spratnosti P+3, kako bi se maksimalno iskoristio njihov polažaj i vizura ka reci. Između njih se pruža pravac ka unutrašnjosti kompleksa kroz dve etaže postojećeg objekta, koji se završava na trgu ispred paviljona. Paviljon je najmanje spratnosti, P+1, kako bi svojim volumenom delovao kao deo trga. Stambeno-poslovna zgrada na zapadu je spratnosti P+2, kako bi se oslobodila vizura sa postojeće saobraćajnice ka hotelu - kaže Ličina.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;