INFONET-468X60-BANNER

Brža realizacija infrastrukturnih projekata

27.01.2020. | Tanjug

Potpredsednica Vlade Srbije Zorana Mihajlović braniće u skupštini predloge 13 zakona i odluka iz oblasti infrastrukture, građevinarstva i saobraćaja.

Kako je saopšteno iz Vlade Srbije, predlog zakona o posebnim postupcima radi realizacije projekata izgradnje i rekonstrukcije linijskih infrastrukturnih objekata od posebnog značaja omogućiće bržu realizaciju velikih infrastrukturnih projekata u okviru novog investicionog ciklusa.

Ministarstvo je za 2020. godinu planiralo početak realizacije projekata iz novog investicionog ciklusa, vrednih oko pet milijardi evra, a efikasnije administrativne procedure doprineće da se u najkraćem mogućem roku izgrade planirani putevi, pruge, vazdušne i vodne luke i komunalna infrastruktura. Takođe, ne ugrožavaju se osnovna prava vlasnika eksproprisanih nepokretnosti, uključujući zadržavanje načela o određivanju tržišne vrednosti za eksproprisane nepokretnosti, prava koja vlasnici tih parcela imaju po osnovnom zakonu i pravne institute zaštite prava vlasnika.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o planiranju i izgradnji predložen je sa ciljem daljeg usklađivanja domaćeg zakonodavstva sa propisima Evropske unije, kao i preciziranje i redefinisanje normi koje će omogućiti dalje napredovanje Srbije na Doing business listi Svetske banke.

Najznačajnije izmene ovog zakona tiču se profesionalnih kvalifikacija, odnosno regulisanih profesija u oblasti planiranja i izgradnje, tj. izdavanja licenci inženjerima, arhitektama i prostornim planerima i sticanje prava na obavljanje stručnih poslova u okviru tih profesija. Predlog zakona o Registru prostornih jedinica i Adresnom registru treba da omogući da ova oblast bude uređena jednim propisom umesto sadašnja tri, da nadležnost za vođenje i održavanje bude objedinjena kod Republičkog geodetskog zavoda kao i da proces ažuriranja podataka i njihovu razmenu između državnih organa učini efikasnijim.

Predlog zakona o izmeni Zakona o posebnim uslovima za realizaciju projekta izgradnje stanova za pripadnike snaga bezbednosti, ima za cilj da se poveća maksimalna spratnost objekata koji se grade u okviru ovog projekta (sa šest na osam spratova).

Predlog zakona o izmenama i dopunama Zakona o pretvaranju prava korišćenja u pravo svojine na građevinskom zemljištu uz naknadu, treba da omogući efikasniju primenu zakonskih odrebi u praksi, između ostalog u delu obezbeđivanja bankarskih garancija, i doprinese da se okonča svojinska transformacija zemljišta, i poveća promet građevinskog zemljišta i izgradnja na njemu.

Pred poslanicima će se naći i dva predloga odluka o oduzimanju svojstva dobra u opštoj upotrebi delu železničke infrastrukture. Vlada Srbije usvojila je dva predloga odluka kojima se o ukida ukupno 1.030,7 kilometara pruga (409,8km i 620,9km) na kojima se duže vreme ne odvija železnički saobraćaj. Ukupna dužina pruga na teritoriji Srbije, uključujući i pruge na KiM, posle usvajanja ove odluke iznosiće 3.314,2km umesto dosadašnjih 3.724km. Ukupno će na 20. vanrednom zasedanju Skupštine, koje počinje u ponedeljak, biti 20 predloga zakona i odluka.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;