INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Nastavak obnove Beogradske tvrđave

25.12.2019. | Beoinfo

Javno preduzeće Beogradska tvrđava nastaviće obimne konzervatorsko-restauratorske radove na prostoru Beogradske tvrđave u cilju očuvanja kulturnog dobra i bezbednosti posetilaca. U narednom periodu izvodiće se radovi na obnovi jugoistočnog bedema i kompleksa Sahat i Barokne kapije.

Beogradska tvrđava

Kalemegdan (Foto: www.pixabay.com)

Kompleks Sahat i Barokne kapije predstavlja jednu od velikih atrakcija, zbog čega će Javno preduzeće Beogradska tvrđava u potpunosti srediti ovaj kompleks.

Barokna kapija je do 1987. godine bila zazidana i van funkcije, kada je revitalizacijom formirana Galerija Beogradske tvrđave. Poslednja restauracija ovog kompleksa rađena je 2003. godine, kada je utvrđeno kompleksno stanje i neophodnost dodatnih radova. Tada je podignuta privremena nadstrešnica koja se na ovom prostoru nalazi već 16 godina, zbog čega je došlo do ubrzanog propadanja unutar samih kapija, pogotovu u Galeriji Beogradske tvrđave, koja je danas zatvorena za posetioce.

Kompleks Sahat i Barokne kapije sa Sahat-kulom inkorporiran u srednjovekovni bedem predstavlja jedinstveni sklop unutar Beogradske tvrđave, koji se izdvaja različitošću arhitekture, tehnika zidanja i tehničkih rešenja, navodi se u soapštenju Beoinfa.

Vraćanjem u funkciju prostora u kojem se nekada nalazila Galerija Beogradske tvrđave i revitalizacijom novih prostora, posetiocima će biti dostupan još jedan objekat, kao i novi sadržaji koji će se u njemu realizovati. U planu je otvaranje vizitorskog centra u ovom prostoru, koji bi bio namenjen organizovanju različitih programa.

Ovim veoma obimnim i značajnim radovima čuva se spomenik kulture od izuzetnog značaja za Republiku Srbiju i ujedno doprinosi njegovoj prezentaciji i popularizaciji.

Izvođači radova su firme KOTO i Termomont iz Beograda.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;