INFONET-468X60-BANNER

Teslin toranj na Rtnju u fazi projektovanja

07.11.2019. | B. Petrović | eKapija

Priča o izgradnji Teslinog tornja na planini Rtanj sporadično se pojavljuje u javnosti još od 2015. godine, a sada je ponovo aktuelizovana. Kako je eKapiji rečeno u beogradskom Međunarodnom centru za istraživanje nasleđa Nikole Tesle, koji je jedan od aktera projekta izgradnje Teslinog tornja, plan je trenutno u fazi projektovanja.

Ilustracija (www.pixabay.com)

- Tek nakon toga, kada projekat bude usvojen i kada se dobije dozvola za gradnju, a mi očekujemo da to bude na proleće sledeće godine, imaćemo više detalja sa kojima možemo da izađemo u javnost - rekli su u Centru.

Kako navodi portal Svet tajni, u okviru projekta "Rtanj", u saradnji sa ruskim Institutom za fiziku i tehnologiju koji ima više od 180 patenata na bazi Teslinih otkrića, pored Teslinog tornja na Rtnju je planirana i izgradnja Teslinog naselja.

Ovaj kompleks podrazumeva reprodukciju Tesline rodne kuće, kao i gradnju crkve i istrživačkog centra, sa ciljem da se na mističnu srpsku planinu privuče veliki broj turista i ljubitelja lika i dela jednog od najvećih svetskih genija koji žele da se pobliže upoznaju da njegovim životom i otkrićima, ali i da Rtanj postane stecište naučnika iz celog sveta.

Izgradnja Teslinog tornja omogućila bi bežični prenos električne energije, što je bio san srpskog naučnika.

Isto tako, u saradnji sa ruskim naučnicima u planu je i aktuelizovanje ideje o izgradnji Kozirjevog ogledala, pomoću kojeg se dostiže 5. dimenzija o kojoj je Tesla govorio, a koja treba da omogući "izlazak iz materijalne stvarnosti i prelazak u dimenziju više svesti".

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;