INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Poseban zakon o Moravskom koridoru važan zbog efikasnije realizacije projekta

26.06.2019. | Beta

Iz Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Srbije saopšteno je da je poseban zakon o Moravskom koridoru u skladu s Ustavom Srbije. Cilj donošenja Zakona o utvrđivanju javnog interesa i posebnim postupcima radi izgradnje deonice Moravskog koridora Pojate-Preljina je efikasnija realizacija tog projekta. Navedeno je da se predloženim zakonom uređuju pitanja eksproprijacije, poreza i doprinosa, primene međunarodnih standarda i javnih nabavki.

- Prepoznajući strateški značaj Moravskog koridora, Vlada Srbije odlučila je da ove oblasti, koje su uređene sa nekoliko zakona, objedini u jednom, posebnom zakonu, u cilju efikasnije primene, a time i efikasnije realizacije projekta - navodi se u saopštenju i dodaje da ovo nije prvi put da se za realizaciju jednog projekta donosi poseban zakon.

Ističe se da se posebnim zakonom reguliše i optimalan način finansiranja i plaćanja izgradnje Moravskog koridora, a da je projekat veoma inženjerski zahtevan i da se sastoji od nekoliko komponenti, kao što su: izgradnja auto-puta; regulacija Zapadne Morave; izgradnja novih i rekonstrukcija postojećih nasipa i izgradnja telekomunikacionog koridora.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Pristup da se posebnim zakonom utvrdi javni interes sadržan je, kako se navodi, kao mogućnost i u Ustavu, a ona je korišćena i u nekoliko posebnih zakona, kao što je na primer Zakon o putevima. Najveća izmena u predloženom zakonu u odnosu na opšti postupak propisan Zakonom o eksproprijaciji i Zakonom o opštem upravnom postupku jeste, kako se navodi, u skraćivanju rokova za postupanje, a polazeći od značaja projekta i iskustva sa sprovođenjem eksproprijacije na drugim velikim infrastrukturnim projektima. Osnovno ustavno načelo i načelo sadržano u Zakonu o eksproprijaciji je da vlasniku eksproprisane nepokretnosti pripada naknada u visini tržišne vrednosti nepokretnosti - potvrđeno i predloženim zakonom za Moravski koridor, čime se takođe opovrgava tvrdnja da se ovim zakonom „nanosi udarac jedinstvu pravnog poretka“

Nevladina organizacija Transparentnost Srbije ocenila je da će usvajanjem posebnog zakona o kome je počela rasprava juče (25.06.2019) u Skupštini Srbije radi izgradnje Moravskog koridora, biti zadat još jedan udarac jedinstvu pravnog poretka a naročito sistemu javnih nabavki u Srbiji.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;