INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Neimarsko pravo može da traje ceo vek

03.06.2019. | Aleksandra Petrović | Politika

Kada je završio gradnju crkve manastira Ljubostinja kod Trstenika, zadužbinu kneginje Milice, i uklesao svoj potpis na pragu u priprati crkve, čuveni srednjovekovni graditelj Rade Neimar nije ni slutio da će u 21. veku njegovo ime nositi jedno sasvim novo pravo u srpskom građanskom zakoniku – neimarsko pravo.

Evropa poznaje ovo pravo više od jednog veka, a kod nas ono nije postojalo ni u predratnim propisima. Stručnjaci će o njemu raspravljati ove nedelje na savetovanju „Budvanski pravnički dani”. Neimarsko pravo može da traje čak i sto godina i predstavlja nešto sasvim drugačije od onoga što se obično naziva pravom na izgradnju nekog objekta, koje traje nekoliko godina.

Neimar je turska reč koja potiče iz persijskog i arapskog jezika i označava graditelja, a u širem smislu i arhitektu, građevinskog inženjera ili projektanta, kao i sve one koji grade i nadziru radove. Neimarsko pravo koje uvodi prednacrt građanskog zakonika, označava pravo oročene svojine na zgradi koja će biti podignuta na tuđem zemljištu, uz nadoknadu vlasniku parcele.

Ovo pravo može da traje najduže sto godina i za to vreme može da se nasledi, proda ili pokloni. Neimar na tuđoj parceli mora da izgradi ugovoreni građevinski objekat, koji će biti njegovo vlasništvo. Međutim, kada jedan vek prođe, neimarsko pravo prestaje i taj objekat će postati vlasništvo onoga čija je parcela, odnosno njegovih naslednika.

Ilustracija (www.pixabay.com)

– Ako pribavite parcelu na sto godina da biste na njoj napravili zgradu, ta zgrada je vaša do isteka tog perioda, a za upotrebu parcele plaćate naknadu. Kada prođe sto godina, onda ta zgrada postaje vlasništvo vlasnika parcele. To je, u najkraćem, suština neimarskog prava, koje može biti od koristi mnogima – siromašnijim slojevima stanovništva koji na ovaj način mogu da izgradnjom obezbede sebi kuću bez kupovine parcele, kao i dobrostojećim investitorima u velikim gradovima, posebno u centralnim gradskim zonama, gde je teško pronaći plac koji se prodaje. Investitori na ovaj način ipak mogu da dođu do takvih parcela i sagrade luksuzne i profitabilne objekte. Vlasnici parcela, koji nisu u mogućnosti da ih sami izgrade, dobijaju nadoknadu ustupajući zemljište drugima za gradnju – kaže za Politiku dr Nina Planojević, profesorka građanskog prava na Pravnom fakultetu u Kragujevcu.

Neimarsko pravo definisano je kao otuđivo i nasledivo stvarno pravo na tuđoj parceli, koje titulara ovlašćuje na njenu upotrebu na određeno vreme u cilju izgradnje, držanja i korišćenja trajnog građevinskog objekta, na kome stiče svojinu koja traje koliko i pravo građenja, za šta vlasniku parcele plaća naknadu. Po prestanku prava građenja, vlasnik parcele takođe isplaćuje naknadu titularu ovog prava za izgrađeni objekat, koji prelazi u njegovu svojinu.

– Još ne znamo kako će neimarsko pravo izgledati u praksi, a sve će to biti novo i za advokate, javne beležnike i sudije, koji bi morali detaljno da se upoznaju sa ovim institutom, kako bi uspešno mogli da rešavaju konkretne slučajeve. Takođe treba rešiti i određene dileme u vezi sa uknjiženjem neimarskog prava i načinom njegovog upisa u katastar nepokretnosti, upisom svojine na novoizgrađenoj zgradi, kao i upisom ovog prava kao tereta na zemljišnoj parceli – kaže dr Planojević.

Neimarsko pravo može biti oročeno i na kraće vreme. Zakonik ne određuje najkraći rok, pa se može događati da se ugovori zaključuju na 20 ili 30 godina. U nekim državama neimarsko pravo je trajno, pa samim tim i pravo svojine na objektu.

– Svojina na građevini na tuđem zemljištu stiče se izgradnjom, ali je pravo ove svojine vremenski ograničeno – kaže profesorka.

Neimarsko pravo neće biti moguće na poljoprivrednom zemljištu, već isključivo na građevinskim parcelama, koje čak mogu da budu i već izgrađene, ali moraju imati mogućnost za gradnju još nekog objekta ili za njegovu dogradnju i obnovu. Zakonik treba da precizira i odredbe o nadgradnji postojećih objekata, kao i izgradnju nadzemnih i podzemnih objekata.

 

Komentari: 0

Vezane kategorije


VESTI /iz kategorije/


REHAU-300X120-BANNER

ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Kojom vrstom toplotne izolacije je izolovan vaš stan/kuća?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;