INFONET-468X60-BANNER

Novi izgled Savskog trga menja imidž centra Beograda

06.02.2019. | Beoinfo

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić otvorio je juče (05.02.2019) u Starom dvoru izložbu radova koji su učestvovali na međunarodnom konkursu za područje Savskog trga i skvera na uglu Karađorđeve i Travničke ulice.

On je precizirao da će Savski trg postati pešačka zona sa dosta zelenila i Spomenikom Stefanu Nemanji, koji se trenutno izrađuje u Moskvi.

Na izložbi je predstavljeno 25 radova koji su ušli u uži izbor i koji su dobili najviše glasova. Pobednički rad arhitekata iz Španije prikazuje kako će izgledati Savski trg već od rane jeseni ove godine.

Novi izgled Savskog trga menja imidž centra Beograda

Novi izgled Savskog trga menja imidž centra Beograda 

– Iza spomenika nalaziće se zgrada železničke stanice. Ona će biti pretvorena u objekat kulture i tako ćemo spojiti stari deo grada sa novim delom kao što je Beograd na vodi i dobićemo potpuni preobražaj Savamale, koja će biti centralni gradski trg – rekao je zamenik graodnačelnika i dodao da će za nekoliko godina na Savskom trgu biti stanica metroa i da će do njega biti lako doći preko novog savskog mosta i pešačkog mosta.

Vesić je naglasio da će Savski trg prostorno biti najveći beogradski trg, veći i od Trga republike.

– Beograd je dovoljno veliki grad da nema potrebe da ima samo jedan trg, već da ima više cenatara, od kojih će jedan biti i Savski trg. U kraju koji će biti preuređen urađena je rekonstrukcija Hercegovačke, a u toku je rekonstrukcija Ulice Kraljevića Marka i Karađorđeve, dok su u planu obnove Travničke i Savske ulice, gde se nalazi i Bulevar Vudroa Vilsona i gde se pravi najveći novi park u Beogradu na vodi – naveo je on.

Novi izgled Savskog trga menja imidž centra Beograda

Novi izgled Savskog trga menja imidž centra Beograda

Goran Vesić je naglasio da se ove rekonstrukcije rade zahvljujući projektu „Beograd na vodi”, odnosno od doprinosa koje ovo preduzeće plaća Beogradu.

Na konkursu, čiji su rezultati objavljeni prošle nedelje, pobedio je tim iz Španije Fenwick Iribarren Arcitects, koga predstavljaju Mark Fenvik i Havijer Iribaren. Drugu nagradu dobio je slovenački arhitekta Rok Žnidaršič i njegov tim, a treću tim iz Kalifornije.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;