INFONET-468X60-BANNER

BLANKO-970X250-BANNER

Regionalna deponija u Novom Sadu primaće do 160.000 kubika otpada

01.02.2019. | Gorica Nikolin | 021.rs

Nova regionalna deponija, koja će se na 247 hektara prostirati odmah pored trenutne gradske deponije, godišnje će moći da prihvati između 70.000 i 160.000 kubika otpada.

Godinama se najavljuju konkretni koraci u saniranju gradske deponije i podizanju novog, bolje održivog kompleksa za preradu, separaciju i odlaganje otpada, s obzirom na to da je današnja gradska deponija, udaljena svega šest kilometara od grada, neprihvatljivo rešenje koje se primenjuje duže od pet decenija.

Gradska uprava za urbanizam stavila je plan generalne regulacije regionalne deponije i dalekovoda na rani javni uvid svim zainteresovanim građanima i pravnim licima. Svi do sada doneseni planovi potvrđuju namere Grada i okolnih opština da se, konačno, malo ozbiljnije bave upravljanjem otpadom.

Aktuelna gradska deponija nema uređen sistem odvođenja atmosferskih i otpadnih voda. Problem odvođenja atmosferskih voda „rešen" je kroz melioracioni sliv Vrbak, a Čistoća se služi septičkom jamom za pitanje otpadnih voda. Trebalo bi urediti i sistem vodosnabdevanja deponije jer se u ovom trenutku ne postiže zadovoljavajuć pritisak. Deponija se vodom snabdeva iz tri bušena bunara iz kojih se zahvata voda.

Ilustracija (www.pixabay.com)

Planovi su da se atmosferska voda i dalje odvodi kroz melioracioni sliv Vrbak, ali da voda bude dodatno prerađena i stoga manji izvor zagađenja. Prostor će biti pokriven kanalizacijom.

Deponiju trenutno ograničava samoniklo rastinje i poneko listopadno drvo. Prema planu, podići će se zaštitno zelenilo koje će sprečavati i širenje zagađenog vazduha do naseljenih područja (zaštitna zelena ograda), a sadiće se i trava. Cilj je da zagađujuće čestice ne uspeju da napuste površinu deponije.

Radiće se rekonstrukcija pristupnih saobraćajnica, a u okviru kompleksa će biti napravljena interna saobraćajna mreža, sa parkingom. Inače, u zoni zaštitnog energetskog koridora prethodnim dokumentima predviđa se novi sportski centar i kompleks trafo-stanice.

Kad je reč o deponovanju otpada, u najboljem slučaju moguće je smanjiti količinu otpada na 30.000 do 40.000 kubika. Otpad koji stigne na deponiju obrađivaće se mehaničko-biološkim tretmanom, što će dovesti do izvesnog smanjenja njegove zapremine.

Autori plana generalne regulacije regionalne deponije smatraju da trenutno „ne postoji direktan i trenutan uticaj eksploatacije deponije na ljudsko zdravlje i životnu sredinu", već je reč o indirektnom ugrožavanju zdravlja. Kao primere navode uticaj vetra, ishranu napuštenih životinja na deponiji, nekontrolisano izdvajanje gasovitih zagađujućih mirisa, paljenje otpada i emisiju toksičnih produkata sagorevanja, nekontrolisano prodiranje zagađene vode u podzemne vodotokove...

- Planskim rešenjem definisaće se mere koje će na ekološki prihvatljiv nivo obezbediti kvalitetan nivo komunalnih usluga, u smislu racionalnog korišćenja zemljišta, opremljenosti prostora neophodnim pratećim objektima, potrebnom infrastrukturom koja neće ugroziti ekološki kapacitet šireg područja, već omogućiti da se prostor kontroliše sa aspekta upravljanja otpadom i zaštite životne sredine. U tom smislu potrebno je obezbediti sprečavanje zagađivanja vazduha, zagađivanje otpadnim vodama, izazivanje buke, vibracija i elektromagnetnog zračenja, kao i praćenje pokazatelja od uticaja na stanje sredine, kao i kontrolu svih aktivnosti u okviru pojedinih prostornih celina kompleksa regionalne deponije - navode urbanisti. Na novu deponiju neće moći da se, kao i do sada, odlaže opasan otpad.

Dokument koji se bavi svim bitnim pitanjima budućeg regionalnog centra za otpad, a koji će zadovoljavati potrebe Novog Sada, Temerina, Vrbasa, Bačke Palanke, Beočina, Žablja, Srbobrana i Bačkog Petrovca je na ranom javnom uvidu do 13. februara. Moguće ga je pogledati u prostorijama Urbanizma, kao i u mesnim zajednicama „Klisa", „Vidovdansko naselje" i „Salajka". Primedbe i sugestije građana i pravnih lica dostavljaju se u pisanoj formi Gradskoj upravi za urbanizam i građevinske poslove u Radničkoj 2.

 

Komentari: 0

VESTI /iz kategorije/


ISTAKNUTE FIRME /iz kategorije/


Anketa

Koja vrsta pokrivke se nalazi na krovu vašeg objekta?
DARKO 15.04.2024.
Nadam se da će ulazak u tunel biti kroz par...
Nemanja 31.03.2024.
A coskovi kako se zidaju?
Miodrag 30.03.2024.
Kuću sam počeo da gradim na porodicnom iman...
Milan 30.03.2024.
Kad završe Ameri ovaj hotel nebi bilo loše ...
Dr 20.03.2024.
Najveća prednost betonskog crepa u odnosu n...

;